Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
МИОМ

Желите да ЗАТРУДНИТЕ идите на преглед: НЕ изазивају СТЕРИЛИТЕТ, али праве ПРОБЛЕМ

Миоми код највећег броја пацијенткиња не дају симптоме.

1603195563_Depositphotos_316508070_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Углавном се случајно откривају на ултразвучном прегледу, али код жена које планирају да рађају без обзира на величину ова бенигна творевина мора да се уклони. У супротном, на хируршко лечење се упућују само оне припаднице лепшег пола код којих миом ствара тегобе.

Доцент др Катарина Стефановић, гинеколог Клиничког центра Србије, каже да када миом даје симптоме обично је реч о учесталом мокрењу услед притиска на бешику, продуженом крварењу због немогућности скупљања материце после менструације:

Прочитајте још: Доктор КОВЧИН УПОЗОРАВА: Срби чекају да СИМПТОМИ РАКА прођу сами од себе и касно се јављају!

Код жена којима је дијагностикован миом, а завршиле су са рађањем, ова промена на материци се само прати на редовним прегледима.

Тешка анемија
Понекад се јавља и крварење ван менструационог циклуса, па жена развије пратећу и тешку анемију.
Код жена које су завршиле са рађањем - миом се само прати.

- Миоми који убрзано расту су најчешће они који индикују оперативно лечење, а у веома малом проценту могу да побуде сумњу на претварање миома у злоћудни тумор - каже др Стефановић.

Миоми сами по себи не узрокују стерилитет, али свакако уз неки већ постојећи проблем могу да доведу до потешкоћа у зачећу.

Скидају се ако су велики и дегенеративни.
Није циста него миом!
Докторка каже и да миоми могу да се налазе на самом телу материце, на грлићу, на спољашњем зиду материце, са стране у широкоматеричним везама, када се погрешно може закључити да је реч о цисти на јајнику:

- Код жена које нису рађале и које желе да сачувају материцу миоми се скидају, и у највећем проценту колико год да их је и где год да се налазе могуће их је скинути - каже наша саговорница.

Прочитајте још: НЕ ИГНОРИШИТЕ потребу за МОКРЕЊЕМ, озбиљно нарушавате здравље

- Уколико се налазе у шупљини материце и нису велики, пацијенткиња не мора да се оперише. У том случају миом може да се скине уласком одређеног инструмента у материцу и вађењем миома кроз грлић и вагину. Одређени миоми могу да се ваде и лапароскопским приступом, без отварања трбуха. Када су велики иимају дегенаративне промене отварање стомака је неминовно - каже докторка.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas