Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗАСЛАЂИВАЧИ

Желите ЗДРАВУ алтернативу за шећер? Са овим нећете погрешити

Да ли се сећате шећера у коцки? Баке су га увек послуживале уз кафу, па коме треба. Више га нема.

1617961386_Depositphotos_341286934_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Не зато што су људи престали да сладе напитке, већ зато што већина своју кафу слади таблетицама, заслађивачима. Дакле, време се променило.

Заслађивачи су данас свуда. Има их у жвакама, дијететским напицима, хладном чају, џему, пахуљицама, јогуртима, преливима, конзервираном воћу, лизалицама, суплементима, лековима…

Прочитајте још: Свет је прилагођен ДЕШЊАЦИМА, а ево шта треба да знају родитељи ЛЕВЕРОУКЕ деце

Јасно је да нам треба слатко без калорија, а то је главна предност замена за шећер.

Рецимо, кашичица шећера има 20 кцал, а таблета заслађивача скоро ниједну. Сада узмите две чаше лимунаде, прву засладите са три кашичице шећера, а другу са три таблетице. Рачуница је јасна.

Безбедне алтернативе за шећер
И док се одавно говорило о штетностима заслађивача, на основу извештаја који издаје Америчка агенција за храну и лекове, данас је сасвим јасно да је реч о сасвим безбедним алтернативама за шећер. Осим тога, коришћење заслађивача не утиче само на контролу тежине, већ и на дијабетес и каријес.

– Што се тиче дугорочних здравствених ефеката коришћења заслађивача, Агенција за храну и лекове признаје неке заслађиваче (сахарин, аспартам, сукралозу, екстрат стевије) као опште прихваћене и безбедне, објавио је гастроентеролог и специјалиста за гојазност, др Нитин Кумар са Института за баријатријску ендоскопију.

Прочитајте још: Обожаваћете га: Напитак који убија депресију и скида килограме

Ово су признати заслађивачи, а ово су чињенице које можда нисте знали о њима.

САХАРИН

Реч је о заслађивачу који је неких 200-700 пута слађи од шећера. Откривен је давне 1879. године и органска је супстанца.

Као количина која је безбедна за употребу препоручује се 5 мг сахарина по кг телесне масе дневно.

Овај заслађивач највише користе дијабетичари.

АСПАРТАМ

Аспартам је откривен 1965. године. Прво је допуштена количина аспартама била 34 мг/кг по килограму телесне тежине. Касније је то повећано на 50 мг/кг телесне тежине. Тек 1988. године допуштена је употреба аспартама у напицима, а његова особина да слади, без изазивања здравствених проблема довела га је на врх коришћених заслађивача где се и данас налази.

Прочитајте још: Не претерујте са избељивањем: Жути зуби су СНАЖНИЈИ од белих

Аспартам је намирница, а не адитив, јер се у организму разлаже као и све остале аминокиселине. Према томе, има и енергетску вредност, али због високог степена слаткоће, његове калорије могу да се занемаре.

Најчешће се користи у облику таблетица, при чему једна таблета замењује једну кашику шећера.

Није стабилан на високим температурама, што донекле ограничава његову употребу за печење колача.

СУКРАЛОЗА

Слађа је од шећера 600 пута. Нема енергетску вредност јер се једноставно излучује мокраћом. Отпорна је на високе температуре, па са њом можете да кувате.

Прочитајте још: Створите осећај сопствене вредности: Примените фински концепт "СИСУ"

Сукралоза је одобрена за употребу 1998. године као заслађивач у таблетицама за кућну употребу, али је брзо доспела у напитке и сладоледе.

Препоручена дневна доза је 15 мг сукралозе по кг телесне тежине.

Сукралоза је позната под трговачким називом Спленда.

СТЕВИЈА

Стевиа ребаудиана Бертони је биљка која потиче из Парагваја и припада истој породици биљака у којој су сунцокрет и цикорија.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas