Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
БРАК

Жељка Курјачки упозорава: Неки људи су постали зависни од свађе, а све почиње првим помирењем!

Анксиозност је стање тескобе праћено осећајем неоснованог страха који из панике лако прераста у параноју и који може да преплави емоционални однос.

1617709198_Depositphotos_11205883_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Шта узрокује такво стање, како се манифестује, на који начин се одражава на везу и како се против њега борити, говори Жељка Курјачки Станић, психолог и психотерапеут.

Прочитајте још: Ова девојка је одустала од тражења партнера преко апликације, па је пробала другачију методу - храбру и отворену (ВИДЕО)

Саговорница напомиње да је ту кључно постојање, односно одсуство сигурног обрасца емотивног везивања.

- Када је неко у љубави стабилан, он углавном не доживљава неоправдане страхове и несигурности - каже психолог. - Уколико партнер често отпочиње свађе, приликом показивања љубави шаље двоструке поруке и уопште провоцира код друге стране слутње и несигурности, она ће из таквог односа изаћи. У преводу, сигурна особа нити ће код других људи провоцирати нити ће толерисати несигурност у вези.

Без личних граница
Због давних рана из првих љубавних релација, оним са мајком и оцем, многи немају ту сигурност у давању и примању љубави. Они у везама често бивају без личних граница, па, рецимо, расположење партнера потпуно боји и њихово.
Прија када је неко 100% присутан у вези, али где је граница до опсесије?

Посвећеност партнера до којег нам је стало врло прија. Неретко кажемо и да нам импонује то што поред себе имамо неког ко је сасвим "присутан" у вези, поклања нам пажњу, удовољава нежним и пожртвованим гестовима.

Али када се у томе претера, осећај пријатности почиње да ишчезава. Једно је то што имамо посвећеног партнера, а сасвим друго када је он посесиван и патолошки везан за нас. А то је честа манифестација анксиозности.

Прочитајте још: Истраживање открива: Погледајте партнера и сазнајте да ли вас вара

После свађе долази до помирења Фото: Депозит

Једна од потенцијалних опасности која лебди над емоционалним везама јесте чињеница да понекад и партнер у нама може да испровоцира анксиозност.

Црв сумње
Осећај сталне тескобе, страха, стрепње, сумње и бриге може да нам замагли истинске потребе у љубави и да нас покрене да се понашамо и захтевамо нешто до чега нам заправо уопште није стало. Али тај неки црв стално ради и провоцира нас да будемо параноични, претерано захтевни, неподношљиво неповерљиви, упадљиво нервозни.
Оптужујемо себе зато што је партнер несигуран...

- Честа преиспитивања, сумњичења и неповерење утичу и на нашу процену реалности, нарочито ако долазе од веома блиске особе. У тако присним односима, несигурности друге стране доживљавамо дубоко лично, покушавамо да разумемо, настојимо да нађемо разлоге зашто се партнер тако осећа и оптужујемо себе - наводи психолог.

Прочитајте још: Шта свађе откривају о вашој вези?

- Неки људи љубав дефинишу кроз буру, свађе и велика помирења. Постају толико зависни од театралних љубавних изјава после раскида или претњи раскидом, да обична, свакодневна испољавања емоција више немају моћ да их задовоље. Они такве, тихе дане доживљавају као знак да љубави више нема, па иницирају свађе - наводи психотерапеут.

Некима је љубав свађа и помирење!

Врло је тешко опстати у таквој вези уколико друга страна на љубавни однос гледа као на стабилност и сигурност, а не на поље раздора, рата и неспокоја. Напуштање тог брода је често врло реална опција, после коначне спознаје да он никако не плови ка мирној луци.

Прочитајте још: Шта је заједничко паровима који су заједно превазишли тешке тренутке?

- Сваки успешно разрешен проблем у вези, ако је заиста разрешен и нема остатака сумњи и огорчености, оснажује љубав и обогаћује је - поручује психотерапеут.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas