Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
космос

Земља се у 2020. окретала најбрже: У последњих 50 година није забележена ова брзнина!

Земља се прошле године окретала око своје осе неколико милисекунди брже од просека.

1610267097_Depositphotos_77053511_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Као резултат тога у 2020. је забележено 28 "најбржих дана", што је регистровано први пут после 50 година, пише британски портал Лајв сајенс.

Прочитајте још: Како бисте ви реаговали? Породица није могла да поверује шта види на новогодишњој јелки? (ФОТО)

Ови подаци не би требало да нас забрињавају, јер кретање Земље често варира, с обзиром да на њу утичу промене атмосферског притиска, ветрови, океанске струје и кретања језгра, преноси Тањуг.

Ово повећање брзине једва је приметно, али може бити незгодно за оне који се баве ултрапрецизним атомским сатовима који мере Координирано светско време (УТЦ), према којем намештамо своје сатове. Када ротација Земље одступи од УТЦ-а за више од 0,4 секунде, УТЦ се томе прилагођава.

Кретање Земље често варира.

Како би се ускладило с астрономским временом, до сада се крајем јуна или децембра већином додавала тзв. преступна секунда.

Прочитајте још: Без њега ни једна београдска зима не може да прође: Да ли сте пробали ОЏАК КОЛАЧ?

Донедавно је укупни тренд ротације Земље успоравао од почетка прецизних сателитских мерења крајем 1960-их и почетком 1970-их. Стручњаци сваких годину и по дана додају преступну секунду од 1972. године.

Последње прилагођавање извршено је 2016. године, када је за Нову годину у 23 сата, 59 минута и 59 секунди додата једна тзв. преступна секунда.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas