· · Коментари: 0
ПАРОВИ

Жена која се жртвује постане ДОСАДНА, а пажљив мушкарац је млакоња! Где је средина?

Да ли је важније остати свој или се прилагодити партнеру?

1614693154_Depositphotos_89484212_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

За складан партнерски однос неопходна је љубав, али и компромис. Шта све подразумева компромис у љубави, на шта треба пристајати, а када је то аполутно немогуће, објашњава психолог и психотерапеут Сања Станић.

Прочитајте још: Анђелка Јелић упозорава како препознати ТОКСИЧНУ везу, а како се супротставити НАСИЛНИКУ

- У пракси психолога и психотерапеута често се поставља питање да ли је важније остати свој или се прилагодити партнеру? Нажалост, не постоји формула која би дала лак одговор на ово питање. Истини је најприближније то да је за квалитетан однос потребно и једно и друго. Процес прилагођавања је неопходан да би се развило заједништво - каже психотерапеут.

Жена жртва
- Културолошки је то чест модел жене која се жртвује за мужа и породицу. Одриче се својих интересовања и потреба, а сопствене интересе ставља у други план. То је широко прихваћено као врхунски израз љубави и посвећености. Како деца расту, није им толико потребна, а свом супругу постаје незанимљива. Он има много интересовања, излаз налази у послу, а неретко и у другој жени.
Компромис није капитулација!

Компромис у партнерским односима за неке представља блажу реч за "капитулацију", односно пристајање на нешто што у другим околностима не бисмо прихватили.

- Компромис није одустајање и поништавање себе, већ подразумева труд, напор да се пронађе решење које је довољно добро за оба партнера и унапређује њихов однос- истиче Станићева.

Прочитајте још: Три разлога зашто је ваш ПРВИ ДЕЈТ био и ПОСЛЕДЊИ

Како изгледа када један од партнера инсистира да увек буде по његовом? Каква је судбина таквих емотивних веза и бракова?

- Непопустљиви модел је чест модел понашања мушкарца, који, без обзира на то да ли је на послу на руководећој или у подређеној позицији, у кући мора да буде у праву и увек како он жели - истиче Станићева.

Патријархални модел је све мање одржив!

Како је класични патријархални модел све мање одржив због промењених односа у друштвеној средини, такав образац наметања код супруге и деце често наилази на отпор. Модел мушке доминације није спреман на компромис и појачава притисак и захтеве. Конфликти постају све чешћи и жешћи.

Компромис није жртва Фото: Депозит

Женска непопустљивост изражава као честа реакција на непопустљивост партнера која се самопотврђује тако што у свакој ситуацији противуречи или ради супротно. Пристајање на то, њој, заиста, изгледа као капитуалација. С временом подрива однос и партнери постају уморни једно од другог.

Прочитајте још: Изглед ПАЛЦА открива какви сте у вези, а ево шта вам ЛИНИЈА ЉУБАВИ показује (ВИДЕО)

Досадан мушкарац
Мушкарац који је увек спреман да удовољи жељама партнерке у почетку изгледа привлачно као веома пажљив. Временом све мање га доживљава саговорником са којим може да размени мишљење, на кога може да се ослони и почиње да је нервира. Што улаже већи труд да јој се прилагоди, већа је шанса да она друге мушкарце доживљава као мужевније, па и да оде са таквим.

-  Најважнија је комуникација и међусобно уважавање. Ниједан партнер у односу не мора по сваку цену да победи и наметне своју вољу, као што не мора да се подреди оном другом. Особе које лични идентитет доживљавају довољно снажно, прилагођавање не тумаче као пораз и губљење сопственог бића - напомиње Станићева.

Најчешће свађе су око новца, деце и родитеља...

Ипак, није увек лако наћи простор за договор, а најосетљивије теме за његово постизање су неверство, зарада, трошење заједничког новца, васпитање деце и однос са примарном породицом партнера.

Прочитајте још: Мушкарци пошаљу 15 ПОРУКА дами која им се свиђа. Шта мислите, колико порука напишу ЖЕНЕ?

- На јачању сопственог идентитета свако треба да ради појединачно, али однос са партнером може да представља изазов да себи поставимо кључна питања у вези личних избора. У ситуацијама када се партнери суочавају са међусобним разликама, криза која тако настаје је истовремено и шанса да унапреде себе и своју везу - закључује Станићева.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.