· · Коментари: 0

ЖЕНЕ НА СЕЛУ БЕЗ СТАЛНИХ ПРИМАЊА: Држава решава то питање и даје чак 50.000 евра, ОВО СУ УСЛОВИ!

И држава жене на селу види као једну од најтеже запошљивих категорија

1630909423_11780_depositphotos-288768922-s-2019_f.jpg
Фото: Депозит

На конкурс за доделу бесповратних средстава женама које желе да започну сопствени посао, стигле су 103 пријаве, односно пројекта. Неколико најбољих добиће укупно 50.000 евра. Циљ је да се помогне економско оснаживање жена, које су и даље на тржишту рада у лошијем положају од мушкараца, посебно оне које живе на селу.

Неколико жена из Прибоја, узело је ствар у своје руке. Оно чиме се иначе баве у својим домаћинствима, претвориле су у бизнис. Разумеле су законе тржишта, па од директне продаје онога што земља роди, сада прерађују воће и поврће.

- Ко год од чланица има неки канал за продају користимо сви. Кад би имали неки утабани пут за пласман боље би нам било, овако, сналазимо се. углавном не остане непродате робе - објашњава Малина Станојевић из Удружења жена "Сачувајмо село" из Прибоја.

Новчани подстицаји за покретање посла су добродошли, али нису довољни. Пласман и наплата производа велики су проблем, па опстанак на тржишту не зависи само од њиховог труда.

- Већ неколико година промовишемо укључивање жена у ланац добављача и то је усмерено пре свега на велике компаније - наводи Сања Поповић Пантић, председница Удружења пословних жена Србије.

Жене на селу углавном без сталних примања 

Жене на селу углавном немају стална примања, нису власнице газдинстава, а традиционално се одричу наследства у корист мушких чланова породице. Због тога не могу да добију ни кредит, а ни бесповратна средства за почињање посла, јер је обично један од услова конкурса да су бар сувласнице газдинстава.

- Ови услови конкурса унеколико мењају стереотипе, тако да када знају и њихови партнери супружници да ће добити неку врсту помоћи, прихватају да се одрекну неког дела власништва или да имају удео у власништву - наводи Поповић Пантићева.

Једна од најтеже запошљивих категорија становништва

И држава жене на селу види као једну од најтеже запошљивих категорија.

- Није то само питање финансијске компоненте, то је питање и других олакшица када је у питању село. И инфраструктура, саобраћај, доступност здравствених услуга, питање прегледа, младих мајки и трудница. У приоритету Министарства за рад јесте подршка женама на селу - наводи Стана Божовић из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Важна је и подршка друштвено одговорних компанија. Једна таква компанија, каже, женама са најбољим пројектима, одрживим пословним идејама и јасном финансијском анализом, до краја септембра бесповратно ће дати до 10.000, евра, а плаћаће им и доприносе у наредне две године.

                             Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.