Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВО

Змај је симбол Кине, али га на застави КРИЈЕ једна земља!

Митско биће које лети и бљује ватру на застави и данас имају три земље, а некада је био на многим штитовима, замковима...

1614880037_dragon-238931_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Змај је прва асоцијација и симбол Кине. У овој земљи нема негативно значење, већ је симбол моћи и снаге. Змај у читавој Азији доноси срећу и штити богате и јаке људе.

Прочитајте још: Научници немају одговор зашто се камене ЛОПТЕ појављују широм света, а најближа је 200 километара од Београда

Током хиљадугодишњег кинеског царства већина владара је користила змаја као лични симбол и носили су га и на застави. Често се испред кинеских палата, а данас ресторана, могу видети скулптуре стилизованих лавова-змајева који често личе на змаја, а лево и десно од улаза под шапом држе лавче или лопту. Лавче држи лавица, а лав свет. Међутим, Кина нема змаја на застави.

Деспот Стефан је био витез Змајевог реда.
И зао и добар
Змај има двојако значење. Он је и добар и лош. Представља моћ, па тако је и симбол природних несрећа, поправа и земљотреса. Због тога је змај и заштитник земљорадника у будизму.

Током Средњег века у Европи је постојао ред змајевих витезова, а један од њих је био и змајевити Деспот Стефан.

Нису се све земље одрекле змајева и оставили их да "живе" у легендама и бајкама. Напротив, три земље и данас носе змаја на застави.

Велс га је заволео тек после битке Хенрија Седмог.

Први од њих је Велс који има црвеног змаја на зеленој и белој основи. У суштини то је исти змај који је био заштитни знак Хенрија Осмог када се борио на Босвордовом пољу.

Прочитајте још: Откривено како су настале пирамиде? На исти начин догодило се нешто и на Тибету, а о томе постоји строго чуван СНИМАК

Био је много "британски", а сада је само њихов Фото: Пиксабеј

Претпоставља се да су змаја на Британска острва донели Римљани и да је постала заштитни знак краљева после њиховог одласка. Сами Велшани га нису користили пре Хенрија Тјудора, јер су сматрали да је много "британски", а од тренутка када се завијорио у Лондону - узели су га као свог.

Прочитајте још: Данас је урађен по узору на светске метрополе, а да ли знате како је Трг републике изгледао некада? (ВИДЕО)

Тек када се мало боље погледа крст на застави Малте у његовом средишту може да се примети змај. Застава и сам крст су црвене и беле боје. Сам змај је, уствари, мртав, јер га је управо убио Свети Ђорђе!

Многи не знају да је змај на застави Малте Фото: Пиксабеј

Прочитаје још: Трећи рајх је слао експедиције на Тибет, а шокираћете се када видите шта је СС чувао у овој библиотеци

Бутан, такође, има белог змаја на застави која је жута и наранџаста. Жута боја представља традицију, а наранџаста подсећа да је Бутан будистичка земља.

Змај је бео, јер је то знак чистоте...

Када се боље погледа змај одмах је јасно да је бела боја симбол чистоће. Драгуљи које има змај означавају сигурност и богатство народа који живи у земљи. Пошто змај има отворене чељусти - то је знак да су Бутанци спремни да се боре против освајача и непријатеља.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas