· · Коментари: 1
ТЕРАРИЈУМ

ЗМИЈЕ чувају посебни људи, који воле да раде ОВУ ствар

Реци ми с ким се дружиш, па ћу ти рећи ко си, поручио је још пре двеста година Јохан Волфганг Гете, указујући на то да се карактери људи осликавају кроз особине оних које бирају за чланове свог окружења.

1597844689_zmija.jpg
Фото: Депозитфото

Шта рећи о човеку чији је кућни љубимац змија?

Слична паралела може да се повуче и данас између врсте кућног љубимца и његовог власника. Ветеринар Владимир Терзин открива како би окарактерисао људе према одабиру животиње за себе.

Прочитајте још: НОРА је ХИТ на Инстаграму, јер одсвира "Гладну сонату" када ТРАЖИ храну! (ВИДЕО)

- Не само пси, него и птице могу да буду сјајни, интерактивни кућни љубимци, као што су, рецимо, папагаји - каже Терзин.

Рибице су украс, као лепа слика на зиду.

Кажу да су људи који имају птице интровертни. Рибице су, у суштини, више украс, као лепа слика на зиду. Људи са њима већином немају емотивни контакт. Хрчак, морско прасе и слично, спадају у групу оних симпатичних кућних љубимаца са којима још и може да се направи неки емотивни контакт. Што се тиче корњача то је скоро немогуће, воде их до ветеринара, лече, али губитак након њихове смрти није тако изражен.

Власници су себични
Европска студија о односу човека према животињама, на узорку од више од 100.000 људи је показала да 82 % њих нема буквално никакав однос према животињама - да ли су живе или нису, да ли имају неке потребе , без обзира на то о којој животињи се ради, да ли је то пас, свиња, птица... Великом проценту људи у свету потпуно је свеједно, осим ако имају употребну вредност.

Змије воле повучени људи Фото: Пиксабеј

- Гмизавце имају они који су на неки начин повучени у себе, интровертни, и склонији размишљањима - сматра Терзин.

Змије се по две недеље не померају, коме се то свиђа?

Кућни љубимац би требао да буде нешто што је живо, постоји и промишља, али није превише активно. Када змија једе, наредне две недеље то вари. У тераријуму је 14 дана, а не помера се.

- За особе које гаје и продају опасне змије и паукове важи да су прикривено агресивни и опасни, па преко тога показују експресију таквог вида емоција - истиче Терзин.

Прочитајте још: МАЧКЕ из ТРИ разлога мењају БОЈУ СВОГ НОСИЋА, а да ли треба то да вас ЗАБРИНЕ?

Зашто релативно мали број људи животиње доживљава на емотиван начин?

- Животиња на селу је економска животиња, а не кућни љубимац, пас брани кућу, мачка лови мишеве, крава даје млеко - објашњава Терзин

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.