Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗДРАВО

Значај витамина Д за дечији организам: Која количина је оптимална и како се уноси?

Свакодневно слушамо о важности витамина Д.

1609869341_Depositphotos_256929264_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Витамин Д је веома важан за здравље костију и јак имуни систем. Често уопште нисмо свесни да деци фали овај витамин.

Прочитајте још: Како помоћи детету да ПРЕВАЗИЂЕ СТРАХ од одвајања од родитеља? Примените савете

Током зимских месеци, велика већина становништва је у дефициту витамина Д.

Витамин Д је најбоље добити природно - сунчевим зрацима, али како је зима у току, ово није могуће, па сви оскудевамо са овим витамином.

Због чега је витамин Д важан?

Овај витамин има велики број бенефита за децу, једнако као и за одрасле.

Прочитајте још: ПРВО ПА МУШКО: Једите ОВУ НАМИРНИЦУ пре зачећа ако желите да добијете СИНА

Јача кости. Када говорите о здрављу костију, сигурно одмах помислите на калцијум. Међутим, тело може да апсорбује калцијум само уколико је у телу присутна довољна количина витамина Д. Управо зато, током раста и развоја костију је врло важно да дете има довољну количину калцијума и витамина Д.

Некада, уколико та количина није довољна, може доћи до слабијег развија, па кости постану крхке.

Јача имунитет. Витамин Д има кључну улогу у јачању имунитета и у борби против разних инфекција, нарочито респираторних.

Спречава развој болести. Многа истраживања показала су да је овај витамин веома важан у спречавању развоја канцера и срчаних болести.

Колико витамина Д треба да уносе деца?

Фото: Депозит

Америчка академија педијатара истиче да је оптимална количина витамина Д на дневном нивоу за децу млађу од 12 месеци неких 400 интернационалних јединица.

Прочитајте још: Живахност и добро расположење важнији од килограма

За старију децу и адолесценте је то 600 интернационалних јединица.

Када су бебе у питању, немојте на своју руку давати суплементе витамина Д, већ се консултујте са педијатром. Исто упозорење важи и за децу, али и за вас саме.

Који су најбољи извори витамина Д?

Нажалост, мали број намирница је заправо богат овим витамином. Он се може у одређеној количини наћи у лососу, мања количина у жумацету, а и у неким гљивама. Шоља чистог сока од поморанџе има отприлике 142 интернационалне јединице.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas