Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПСИХОЛОГИЈА

ЗНАЧЕЊЕ БОЈА: Ево шта ваша омиљена боја говори о вама!

При избору гардеробе, накита, намештаја, поклона, за коју боју се обично опредељујете?

1628938692_holi-2416686_1920.jpg
ФОТО: Пиксабеј
Oglas

Постоји много начина да се тумачи значење боја и често се оне повезују са разним елементима из природе, психолошким утицајима, са бројевима, астролошким знацима, па ис а чакрама. 

Дајемо вам листу најчешћих боја које људи бирају и њихово значење.

Прочитајте још: ЧУДО У ГРЧКОЈ! Процветали осушени љиљани на икони Богородице - неверници изучавају цвет да би објаснили феномен! (ВИДЕО)

Црвена

У себи носи поруку страсти, снаге, покрета, узбуђења, задовољавања оних примарних нагона, позива на акцију, храброст, одлучност, сјај, уживање, љубав. Има моћ да моментално усмерава пажњу на одговарајући објекат. Повезује се са планетом Марс, хороскопски знак који јој одговара је Ован.

Жута

У себи носи поруку креативности, заштите, оптимизма, јасноће како мисли тако и акција. Свему даје (углавном) позитивну конотацију, подстиче унутрашњу визију, јача самопоуздање и омогућава лакшу комуникацију. Спада у ред психолошки најстимулативнијих боја, убрзава метаболизам, повећава концентрацију, али када је пренаглашена може указати и на љубомору, кукавичлук, претерану опрезност. Повезује се са Сунцем, хороскопски знак који јој одговара је Лав.

Плава

У себи носи поруку отвореног простора, неспутаности, слободе, имагинације, инспирације и сензитивности. Помаже нам да пронађемо савршени баланс и да лакше искажемо своје таленте.
За разлику од црвене која убрзава рад срца и дисање, плава боја изазива лучење смирујућих супстанци у телу. Када је пренаглашена може указати на хладноћу, равнодушност, па и депресију. Повезује се са планетом Јупитер, хороскопски знак који јој одговара је Стрелац.

Наранџаста

Настаје мешањем црвене и жуте, и самим тим представља спој агресије и креативности. Одише хармонијом, интелигенцијом, одушевљењем, задовољством, позива на дружење и традиционално се повезује са добрим здрављем. Одговарајућа доза наранџасте стимулише размишљање, разговор, забаву, док њена пренаглашеност асоцира на неукус. Појачава апетит али и активност, како менталну тако и физичку. Повезује се са планетом Меркур, од хороскопских знакова јој одговарају Близанци.

Зелена

Настаје мешањем плаве и жуте, указује на младост, сентименталност, природу, изобиље, плодност. Има моћ да опушта и умирује, а у њој видимо слику сваке активности која доноси просперитет, баланс, сигурност и стабилност. Традиционално је повезана са приходима, односно новцем. Како је реч о такозваној најмирнијој боји која одговара сваком људском оку, тако у њој видимо и савршен баланс, свежину, али и добро здравље. Окрепљује, помаже добром варењу и смањује стомачне тегобе. Пренаглашена може да укаже на завист, љубомору, неискуство. Повезује се са планетом Венером, од хороскопских знакова јој одговарају Бик и Вага.

Тамно плава

Она тежи да продре у најскривеније кутке емоција, означава несметан проток, има добру моћ да убеди, нагласи, и на крају донесе најмудрију одлуку. Представља знање, моћ, интегритет и озбиљност. Помаже да лакше разумемо своје потребе, изузетно ефикасна у медитацији. Повезује се са планетама Сатурн и Нептун, хороскопски знаци који јој одговарају су Јарац и Рибе.

Љубичаста

Иако се ради о боји која се ретко може наћи у природи, љубичаста се традиционално повезује са изузетно пожељним особинама, па не чуди што се за њу често каже да је “краљевска боја”. Означава моћ, луксуз, независност, креативност, достојанство, част и мудрост. С друге стране, она одише отменошћу и префињеношћу, позива на машту и мистицизам. Ипак, опрезно са овом бојом! Превише љубичасте може довести до нерасположења и неумерености. Одговарају јој планете Месец и Уран, од хороскопсих знакова Рак и Водолија.

Бела

Директна асоцијација на снег, чистоту и невиност. Она је идеална за мешање са свим осталим бојама, а симбол је јасноће, једноставности, благости, савршенства и просветљења. Традиционално је повезана са професионализмом и пословношћу, али може да укаже и на стерилност, хладноћу, крхкост, изолацију. Добро је познато да људском оку превише беле не одговара јер својом бљештавошћу може проузроковати главобољу, па и слепило. Одговарајуће планете су Меркур и Месец, хороскопски знак Девица.

Црна

За неке је она симбол туге, за неке симбол елеганције, некима је омиљена јер визуално смањује и чини да изгледамо мршавије и виткије. Ради се о једној од најпопуларнијих боја која указује на формалност, ауторитет, престиж, моћ, озбиљност. С друге стране, превише црне указује на страх од непознатог, мистерију, тугу, незадовољство, опасност па и смрт. Повезана је са планетама Сатурн и Плутон, од хороскопских знакова јој одговарају Јарац и Шкорпија.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas