Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
родитељство

Знаци који показују да је дете преоптерећено активностима ван школе

Родитељи понекад из жеље да деци пруже шире хоризонте забораве да у свакодневном распореду треба да остане времена за игру, пријатеље и породицу.

1608292950_Depositphotos_171144326_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Ођедном малишани уче стране језике, свирају и баве се спортом. Слободне активности треба да буду забавне, поучне и развојно-подстицајне, а родитељи треба да знају када је све то детету превише. Како ускладити све обавезе и захтеве и када знати да смо дете оптеретили?

Подстичу дечји друштвени развој

Ако нисте сигурни да ли је дете преоптерећено, најбоље је посматрати га. Уколико током дана не показује често умор, нервозу или незаинтересованост, смеје се, нема проблема с апетитом, сваког дана има времена за игру и дружење с вршњацима, без тешкоћа прати наставу и показује жељу за учењем и савладавањем нових знања и вештина, не говори често о успеху и у ваншколским активностима не показује претерану жељу за надметањем, то вероватно значи да је задовољно и није преоптерећено.

Прочитајте још: Зашто је важно да пустите тинејџере да се облаче како желе?

Важно је да сопствена очекивања прилагодите могућностима детета јер често родитељи у жељи да пруже што више или потајно испуне своје жеље из ђетињства несвесно оптерете дете.
Знакови оптерећености
До преоптерећености најчешће долази када је сва дететова енергија усмерена само на једну област, нпр. обавезе. Тада можете да приметите да, чак и ако се само дете не жали или не жели да одустане од неке слободне активности, постоје промене у његовом понашању. Промене на које треба припазити су раздражљивост, немир, агресивно понашање, потиштеност, умор, тешкоће с концентрацијом, проблеми са спавањем, губитак апетита, безвољност и недостатак мотивације, жаљење на главобоље и болове у стомаку, заостајање у школи. Деца различито реагују на преоптерећеност и зато је битно да им родитељи посвећују пажњу и подстичу их да кажу како се осећају и дају до знања да је могуће одустати од нечега. .

Несигурна, повучена деца, као и она која имају проблема са самопоуздањем, склонија су процењивању својих вредности кроз успех у тим активностима, а децу која успешно савладавају школски програм и имају пуно слободног времена треба заинтересовати нечим креативним, подстицајним и корисним како би своје слободно време проводила што квалитетније, а не само пред телевизором и компјутером.

Ипак, уз све добробити ваншколских активности треба знати да превелик број обавеза може да преоптерети дете па је потребно наћи меру и оставити му довољно слободног времена за пријатеље и породични живот. И управо је то питање које мучи многе родитеље јер често не знају да процене колико је превише, посебно зато што је деци драго да имају разноврсне активности.

Прочитајте још: Млада мама открива зашто морате ЈЕДНОМ НЕДЕЉНО да перете дечије плишане играчке!

Пратите његове реакције

Родитељи се често питају шта да учине када им дете каже да жели да престане да похађа одређену слободну активност. И у овом случају битно је да пратите његове реакције. Уколико дете на слободну активност иде приговарајући, али редовно с ње излази насмејано и говори о томе како је било забавно, вероватно не постоји разлог за бригу. Такође је важно водити рачуна о томе да олако одустајање може учити дете брзинском, краткорочном задовољству и може послати поруку да је у реду одустати чим постане теже, што дете може да пренесе и на друга подручја свог живота. Никако, међутим, немојте користити метод с подмићивањем, па нудити награде или претити казном.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas