· · Коментари: 0
ПЛАСТИКА

Погледајте ДНО АМБАЛАЖЕ и сазнајте које вас пластичне боце трују!

Многи не знају да то може бити веома отровно!

1601988969_the-bottle-5128607_1280.jpg
Фото: Пиксабеј

Људи углавном користе исту пластичну флашицу од воде или сока, више пута, не знајући да то може бити отровно. Међутим, поједина амбалажа је намењена искључиво за једнократну употребу!

На дну сваке пластичне амбалаже налази се троугао са бројем у средини, а испод је ознака која вам говори колико је опасна пластика коју држите у руци. Ако је флаша намењена за једнократну употребу, не би требало да је користите више пута. Ево шта значи која ознака.

Већина боца од минералне и обичне воде и газираних и негазираних напитака имају ознаку ПЕТ (често и ПЕТЕ) (бр. 1 у троуглу). Важно је да знате да су оне намењене искључиво за једнократну употребу.

Прочитајте још: ОВИМ ЈЕ ИСПИСАНА ИСТОРИЈА: У дивљину ВРАЋЕНА ЖИВОТИЊА које није било чак 3.000 година! (ФОТО)

Постоји могућност да се сваким новим пуњењем у воду испушта тешки метал антимон, хемијско једињење ЕПА, које омета деловање хормона. Такве флаше могу испуштати и канцерогене материје.

ОВА ПЛАСТИКА ЈЕ СИГУРНА

Фото: Пиксабеј

Препознаћете је по ознакама ХДП (или ХДПЕ), ЛДПЕ и ПП, или по бројевима 2, 4 и 5. ЛДПЕ је врста пластике која се, нажалост, углавном не користи за израду флаша, већ само кесица за паковање намирница. ХДП је добар избор, као и ПП која се углавном користи за чаше за јогурт и беле је боје.

Прочитајте још: ОЗБИЉНИ и СТРОГИ људи КРИЈУ СТРАШНУ ИСТИНУ, после овог текста ВИШЕ их се НЕЋЕТЕ ПЛАШИТИ

ОВУ АМБАЛАЖУ ИЗБЕГАВАЈТЕ У ПОТПУНОСТИ

То је пластика с ознакама ПВЦ (некад и 3В), ПС и ПЦ (често и без ознаке), или по бројевима у троуглу – 3, 6 и 7.

ПВЦ испушта две опасне хемикалије, које ометају рад хормона у организму. Упркос томе, ова пластика се користи за производњу флаша.

Прочитајте још: Не можете ни да замислите колико је НОВАЦ ПРЉАВ: Ево какве се све БАКТЕРИЈЕ налазе на НОВЧАНИЦАМА

ПС испушта у воду канцерогену материју – СТИРЕН. Најчешће се користи за пластичне чаше за кафу, за једнократну употребу или за амбалажу брзе хране.

ПЦ (или без ознаке – бр. 7) је најгора пластика за амбалажу прехрамбених производа, јер отпушта опасну хемикалију БПА. Нажалост, користи се за амбалажу за бебе, флаше за спортисте и посуде за припремање хране.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.