Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИСТРАЖИВАЊЕ

Знате да су БОГАТИ СЕБИЧНИ, али ОВОЛИКО...

Што је човек сиромашнији, то више обраћа пажњу на друге људе, саосећа са нечијом тугом, нуди се као раме за плакање и покушава да помогне колико може.

1603548844_Depositphotos_9899864_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

То је показала њујоршка студија објављена у магазину који се бави психолошким темама, а најважнији закључак је да степен емпатије опада са порастом материјалног богатства.

Прочитајте још: ЛИНКОЛН је три пута видео ВАНЗЕМАЉЦЕ, а ЗНАО је да ће бити УБИЈЕН

Истраживачи са Њујоршког универзитета анализирали су податке добијене на основу многобројних експеримената који су се бавили везом социјалног статуса и односа према другима. Тада су потврдили своју претпоставку - што је неко сиромашнији, већу пажњу поклања другим људима.
Научници су навели пример студије у оквиру које су испитаници били у улози пешака у Њујорку, са "Гугл" наочарима које су снимале све у шта су они гледали док су ходали.

Социјални статус
Испитаници су себе сврстали у различите друштвене групе - од сиромашних, преко радничке и средње, па до више социјалне класе. Они су сами изнели квалификације о свом статусу.
Богатији уопште нису гледали у људе...

Тада се испоставило да су припадници вишег сталежа најмање времена провели гледајући пролазнике, а поготово оне који су били у неком проблему, продавали производе за ситан новац или просили. Представници радничке класе и они најсиромашнији обраћали су пажњу управо на људе у невољи.

Прочитајте још: Тражите је на ПОГРЕШНОМ месту! Вељко тврди да се АТЛАНТИДА налази на дну ДУНАВА, поседује и ДОКАЗЕ

Ове резултате потврдила је и онлајн студија спроведена на готово 400 испитаника којима су истраживачи приказивали по неколико парова фотографија, а свака је садржала по једно лице и пет објеката.

Када су их замолили да кажу да ли су фотографије исте или различите, добростојећим испитаницима требало је много више времена да примете када је лице било промењено. Социјални статус, с друге стране, није утицао на то да ли су примећивали промене на објектима или не.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas