Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
КОРИСНО

Можда ћете се изненадити: Знате ли да ове намирнице у себи садрже вештачке боје?

Производња вештачких боја за храну у последњих 60 година повећала се чак 5 пута.

1617032341_Depositphotos_188346980_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Који је уопште ризик конзумирања хране која садржи вештачке боје? Случај против вештачких боја најснажнији је када је реч од деци – чак неколико студија повезало је конзумацију вештачких боја у храни са хиперактивности и проблемима са понашањем код деце.

Проблем лежи и у чињеници да деца конзумирају пуно више вештачких боја од одраслих, будући да је храна намењена деци најчешће у разним шареним бојама.

Прочитајте још: Одличан и једноставан трик: Како да вам зелена салата остане свежа (ВИДЕО)

Такође, иако не постоје (познати) ризици за одрасле, доказано је како неколико познатих боја попут Ред 40, Yеллоw 5 те Yеллоw 6 у себи садрже канцерогене компоненте.

На срећу, храну са вештачким бојама врло једноставно можете избећи ако пажљиво прочитате етикете на паковањима. Али немојте заборавити да такве намирнице можете пронаћи тако где их најмање очекујете. У наставку доносимо само неке од њих.

Димљени лосос

Јарка розе боја по којој је лосос познат није увек природна. Постоје произвођачи који користе комбинације плаве, жуте и црвене боје у својим рибљим производима.

Прочитајте још: Да би из ЛИМУНА извукли максимум, пре сечења следите ОВА УПУТСТВА

Овсене пахуљице

У овом случају не ради се само о шареним овсеним пахуљицама које су намењене деци. Трагови плаве и црвене боје пронађени су чак и у пахуљицама од целовитих житарица, најчешће када су себи имају комадиће воћа.

Воћни јогурт

Ако чињеница, да воћни јогурт у неким случајевима садржи више шећера од једне крофне, није довољна, постоји још један разлог због којег би требало да га избегавате. Наиме,  велики број произвођача јогурта уместо правог воћа користи управо вештачке боје и укусе.

Прочитајте још: Ако нисте стигли да поједете све БАНАНЕ које сте купили, постоји трик који ће им продужити рок

Преливи за салату

Чак преливи који би требало да буду беле боје често садрже одређену количину вештачких боја, а то се поготово односи на варијанте са воћним нотама. Уместо куповних, радије сами припремите своје преливе за салату.

Кисели краставчићи

Већина куповних киселих краставаца из тегле у себи садржи барем једну од нијанси плаве или жуте боје.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas