· · Коментари: 1
БЕЛИ ЛУК

Знате ли како се ПРАВИЛНО једе БЕЛИ ЛУК? У овоме је ТАЈНА!

Бели лук једна је од најмоћнијих биљака на свету која је у употреби већ хиљадама година захваљујући својим снажним лековитим својствима.

1617558147_garlic-5207282_1280.jpg
Фото: Пиксабеј

Бели лук редован је гост у нашим јеловницима, али и биљка којој се радо окрећемо када имамо прехладу или грип. 

У народу је познат као природни антибиотик, а да је заиста лековит, потврђују и стручњаци. У белом луку налази се готово стотину активних хемијских спојева, а међу њима и неколико антиоксиданаса – спојева који смањују трошење и оптерећеност телесних ћелија.

Прочитајте још: Ставите бели лук у УВО пре спавања и помоћи ће вам да се РЕШИТЕ БОЛА, ево и како

Још није сасвим јасно како сви саставни делови белог лука делују у телу, али он заиста делује као антибиотик, средство за одчепљивање дисајних путева, антиканцерогено и противупално, сузбија гљивице и поједине вирусе. 

Бели лук своја лековита својства може захвалити моћном споју алицину којим се ова биљка брани од напада бактерија и гљивица. 

Како бисте на најбољи начин искористили благотворно деловање лука, требало би да га често и правилно конзумирате. 

Прочитајте још: Млади лук је ризница витамина, а сусам је фантастичан лек

1. Пре конзумације обавезно га згњечите како бисте подстакли ензимску реакцију у којој настаје алицин. 

2. Сваки дан требало би да поједете најмање три главице лука. 

3. Најбоље га је конзумирати у сировом стању. 

4. Ако га термички обрађујете, нека то буде кратко – не више од 10 минута. Многи избегавају да једу лук због његовог снажног мириса. Важно је знати да је он последица супстанце које садрже сумпор и које луку дају лековита својства. 

Прочитајте још: Бели лук помаже код ХЕРПЕСА, ево и како

Проблем неугодног задаха након конзумације лука можете решити жвакањем першуновог лишћа, зрна кафе или коморача. Испробајте и природни антибиотик на бази белог лука против ког ни једна прехлада нема шансе.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.