· · Коментари: 0
САВЕТИ

Знате ли који цвет се у народу зове и ДУХОВСКА РУЖА: Најбоље је садити га у јесен, а на пролеће подариће вам најлепши врт (ФОТО)

Боје се крећу од беле, ружичасте и црвене до коралне, кестењасте и жуте.

1617790703_flower-823655_640.jpg
Фото: Пиxабаy

Биљке божура нуде велике, пахуљасте, мирисне цветове у широком спектру боја, облика и величина. Ови издржљиви, дуговечни вишегодишњи грмови имају историју популарности као баштенска биљка.

Прочитајте још: Предивна БИЉКА: ОВО нежно цвеће разних боја може живети чак 100 година!

Зоне: Постоје вртове вредне сорте божура за зоне од 2 до 8.

Врсте: Постоје три врсте божура: зељасти (грм), дрвеће и Итох (пресечни).

Врсте божура. Висина / ширина: Зељасте и Итох сорте расту 1 до 3 метра висине, са сличним ширењем, док зрели божур дрвећа може достићи 4 до 7 метара и широк 4 до 5 метара.

Садња
Најбоље је садити у јесен, пре првог мраза, а најпре ће процветати следећег пролећа. Они посађени у пролеће неће цветати две године или више. Одабир правог места је пресудан за успех. Њима треба места за пуно светлости - зељастим и пресеченим сортама треба најмање пет до шест сати сунца дневно, док једноцветни и цветови анемона имају користи од неке поподневне заштите. Дренажа: Божури не воле влажно земљиште, те су падине и уздигнути брежуљци добра локација. 

Прочитајте још: Најпопуларнија биљка на друштвеним мрежама: Цвета од пролећа до јесени, а највише се користи за БУКЕТЕ (ФОТО)

Изложеност: Већина биљака божура су љубитељи сунца. Међутим, божури дрвећа преферирају лагану хладовину током подневне врућине, што подстиче цветање да траје 10 до 14 дана, уместо да брзо усахне (два до три дана) на пуном сунцу. У Кини су постављени сунцобрани који штите нежно цвеће од сунца.

Цветање: На већини локација цвеће ће цветати у априлу, мају или јуну. Очекујте да ће најпре процветати божури на дрвету (око Мајчиног дана), затим зељасте сорте (око Дана сећања), а затим пресећи. Укључите све три врсте у башту да бисте уживали у цветању до седам недеља.

Отпорни су на неке штеточине

Боја цвета: Боје се крећу од беле, ружичасте и црвене до коралне, кестењасте и жуте. Многи цветови божура мењају боју док се отварају, па их проверите свакодневно како бисте уважили ове разлике. Мирис: Многи цветови божура су мирисни. Мириси се могу разликовати - неки су мирисани слатко, неки имају примамљиве цитрусне мирисе, а неки су описани као благо зачињени.

Прочитајте још: Време је за РУЖЕ! Одаберите праву за своју башту: Пењачице ће ЦВЕТАТИ целе године, а

ОВЕ имају најлепши мирис

Народна имена за Божур
Арапче, божурак, божурић, брозгва, деветак, духовска ружа, женски божур, краљев цвијет, курјак, мачур, прстеник, тројачке роже, тројашка рожица, туркарица.

Штеточине и болести: Срећом, отпорни су на јелене и зечеве. Нажалост, подложни су ботритису, гљивици која може узроковати труљење младих изданака, неугледна места на лишћу и спречити развој цветних пупољака. Добра циркулација ваздуха око ваших биљака помоћи ће у спречавању гљивичних болести, пише "Гарден Десинг".

Прочитајте још: Ево како да правилно узгајате ЂУМБИР У САКСИЈИ КОД КУЋЕ!

Која врста тла је најбоља за божуре? Неки вртларци успевају да их узгајају у свом родном тлу, али већина стручњака препоручује да се измене органском материјом пре садње. Без обзира на све, побрините се да имају добро дренирано земљиште, јер им неће бити добро са покислим коренима.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.