· · Коментари: 0
ЗДРАВЉЕ

Знате ли шта би се догодило с вашим телом да ИЗБАЦИТЕ ШЕЋЕР на само девет дана?

Истраживање је показало...

1606900514_Depositphotos_70018651_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Једна студија тврди да избацивање шећера из исхране на само девет дана може знатно да побољша здравље.

Студија, која је објављена у часопису Обеситy, заменила је унос шећера код 43 гојазне деце и тврди да је тиме доказала да је шећер штетан за здравље не због калорија већ због напора за метаболизам.

Аутор студије Роберт Лустиг, педијатријски ендокринолог у дечјој болници УЦСФ Бениофф у Сан Францисцу, рекао је да је истраживање открило да су се током примене нове дијете код учесника истраживања нивоа холестерола поправиле и да су нивои инсулина пали.

Прочитајте још: Ово је најбоље воће за зимске дане

- Све се побољшало. Ова открића подупиру идеју да је нужно за родитеље да надгледају унос шећера код своје деце и да пазе на здравствене учинке хране коју њихова деца једу - тврди Лустиг.

Лустигова истраживања опонирају размишљањима које подупиру мултинационалне компаније, тврдећи да гојазност није резултат уноса шећера већ да је резултат прекомерног уноса калорија. Лустиг је на ово обратио посебну пажњу, па су током истраживања одржавали тежину деци, а оне који су губили киле подстицали су да једу више.

Прочитајте још: Овај напитак ће вам помоћи да се ослободите камена у бубрезима

- Калорије из шећера су најгоре, зато јер се претварају у маст у јетри, подижући отпорност на инсулин и повећавајући ризик за дијабетес као и болести срца и јетре - рекао је Лустиг.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.