Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
исхрана

Жуманце или беланце? Шта треба јести у већој количини, јер разлика постоји

Оба дела јајета имају специфичне бенефите, али нутритивно гледано једно је ипак богатије!

1610484776_Depositphotos_129940116_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Многи доктори и нутриционисти препоручују јаја за доручак због високог садржаја здравих масноћа, витамина и протеина. Лака за припрему, а уз разноврсне могућности ми их често и конзумирамо свесни њихових здравствених ефеката на наш организам. Али једно питање се стално намеће – шта је здравије, и да ли жуманце треба одбацити или га јести одвојено од беланца.

Прочитајте још: Мислили сте да знате, а ми вас питамо: Како се правилно једе ПИЦА? Не ухвати се за корицу!

Жуманце садржи више масти, калорија и холестерола него што их има беланце. У једном великом јајету има око четири грама протеина. Више од пола садржаја протеина је у беланцету - она су целовити протеини јер садрже девет аминокиселина.

Фото: Депосит

Између беланаца и жуманаца постоји велика разлика у калоријској вредности. Такође, беланце готово да нема масноћа, а код људи који једу храну богату протеинима са смањеним уделом калорија, беланца су често на јеловнику.

Беланца имају само 17 калорија, док их у жуманцима има 55.

Жуманце садржи есенцијалне нутријенте и витамине из јајета, као и каротеноиде топиве у мастима који штите вид и очи од стварања катаракта и других тегоба.

Прочитајте још: Постоји начин да ручак не ИСКИПИ ИЗ ШЕРПЕ: Користите предмет који сви имамо у кухињи

На крају видимо да оба дела јајета имају специфичне бенефите, али нутритивно гледано жуманце је богатије од беланцета. Ипак, треба га конзумирати умерено јер садржи високи ниво холестерола.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas