Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИДЕЈЕ

ЖУТИ СИР ЗА БЕЛЕ ЗУБЕ! И још 5 намирница

И још пет намирница којима ћете успешно ојачати и избелити зубе.

1604746694_Depositphotos_26809193_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Док јако добро знамо од којих нам се намирница зуби кваре (шећери) и са којима их потамњујемо (вино/кафа/цигарете), није ли ред да представимо оне од којих ћемо своје зубе излечити од мрља и жутила и боље превенирати њихово здравље.

Једна намирница - две важне функције: храни вас и јача ваше зубе. Звучи јако добро, зар не? Савршено и зато би ове намирнице требало мало чешће да имате на свом менију. Уосталом, неке од њих вероватно већ редовно и једете.

Сир

Тврди сир, свежи сир, односно готово сви млечни производи пуни су протеина и калцијума који не утичу само на јачање зуба и костију, већ савршено делују на заштиту горњег слоја зуба - њихове глеђи.

Прочитајте још: Пет НАЈЧЕШЋИХ ГРЕШАКА које појачавају ЖУТИЛО ЗУБА

Јогурт

За разлику од сира, јогурт осим протеина и калцијума има и јако пуно добрих бактерија, пробиотика, које јако добро чувају здравље зубног меса и самим тим целе усне дупље. Али ипак радије бирајте оне без доданих шећера (дословно су га пуни сви воћни јогурти).

Фото: Депозит

Јабуке

Јабука пре спавања за здравље ваших зуба - то вам је вероватно познато - међутим, ту ипак ваља остати на опрезу јер иако јабука јесте једна од оних воћки које су у сигурном врху по питању очувања здравља зуба, чувајте их се пре спавања. Зашто?

Прочитајте још: Стоматолог открива колико ПАСТЕ ЗА ЗУБЕ је довољно: Превелика количина има НЕГАТИВНА ДЕЈСТВА (ВИДЕО)

Првенствено зато што јабуке увече могу да изазову надутост, а фруктоза баш као и све врсте шећера може да утиче на појаву каријеса. Али ако ћете је појести након сваког оброка и тако јабуком скинути наслаге од јела, тада ће вам јабука итекако добро деловати и на здравље зуба и на њихову лепшу боју.

Шаргарепа

Фото: Депозит

Испада да шаргарепе нису добре само за здравље наших очију већ и за зубе и то зато што нас сирова шаргарепа "тера" на пуно жвакања чиме се у устима аутоматски производи пуно више пљувачке која је сама по себи јако добра управо за превенцију од настанка каријеса.

Прочитајте још: Вода и со до здравих и БЕЛИХ ЗУБА по рецепту ТИБЕТАНСКИХ МОНАХА

Целер

Исто као и са шаргарепом, закључак је да је сво хрскаво, сирово поврће добро за нашу усну дупљу, а иако је стабљика целера позната као врло здрава, многе често нервирају оне танке нити које се понекад теже жваћу. Али баш ће вам оне помоћи након оброка да јако добро очистите зубе, чак и простор између њих.

Прочитајте још: Ако се борите са ЛОШИМ ЗАДАХОМ И КАРИЈЕСОМ ЗУБА ово је један од разлога зашто се то дешава

Зелено лиснато поврће

Спанаћ, блитва, кељ и зелене салате савршени су за зубе јер обилују с пуно калцијума и фолне киселине којима је задатак да очувају здравље зубне глеђи. Зелениш је ту да зуби буду лепши, глатки, без неравнина на којима ће се прво приметити разлика у боји.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas