· · Коментара: 0
наука

Месо узгојено у ЛАБОРАТОРИЈИ: Можете уживати у пљескавици без страдања животиња

Месо узгојено у лабораторији је месо које се прави из животињских ћелија

1653058876_laboratory-gae9453268_640.jpg
Фото: Пиксабеј

Ова врста меса има потенцијал да буде еколошки прихватљивија и хуманија од традиционалне производње меса, јер не захтева узгој и клање животиња. Међутим, лабораторијски узгојено месо се још увек истражује и биће потребно неко време док не будемо могли да га редовно конзумирамо.

Прочитајте још: Основна правила за УСПЕХ У КАРИЈЕРИ која можете већ од данас следити

Процес стварања меса обично укључује узимање животињских ћелија и њихово узгајање у лабораторији користећи медијум богат хранљивим материјама. Ћелије се затим постављају на скелу направљену од животињских протеина или биљног материјала, што им помаже да расту и размножавају се. Када ћелије нарасту до одређене величине, беру се и прерађују у месне производе.

Које су предности лабораторијског меса?

Месо узгојено у лабораторији могло би бити еколошки прихватљивије од традиционалне производње меса, јер не би захтијевало узгој и клање животиња. Такође би би здравије јер не би било изложено антибиотицима и хормонима који се користе у традиционалној производњи меса. Месо узгојено у лабораторији могло би бити јефтиније од традиционалног меса, јер не би захтевало скупу храну и земљиште. Такође се може уштедети много природних ресурса, посебно воде која је потребна за производњу меса. 

Да ли вегани подржавају лабораторијски узгојено месо?

Међу веганима постоји подељено мишљење о томе да ли подржавају или не месо узгојено у лабораторији. Неки вегани тврде да месо узгојено у лабораторији није заиста веганско, јер је направљено од животињских ћелија. Други тврде да би месо узгојено у лабораторији могло бити хуманија и еколошки прихватљивија опција од традиционалне производње меса, те да би је стога требало подржати. 

Какав је укус меса узгојеног у лабораторији?

Укус меса узгојеног у лабораторији ће вероватно зависити од животињских ћелија које се користе за његово стварање. Међутим, како се месо узгојено у лабораторији не прави од животињских производа, потенцијално би могло имати другачији укус од традиционалног меса. Поред тога, како ово место није изложено антибиотицима и хормонима који се користе у традиционалној производњи меса, потенцијално би могло бити здравије од традиционалног меса. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.