Месо узгојено у лабораторији је месо које се прави из животињских ћелија
Ова врста меса има потенцијал да буде еколошки прихватљивија и хуманија од традиционалне производње меса, јер не захтева узгој и клање животиња. Међутим, лабораторијски узгојено месо се још увек истражује и биће потребно неко време док не будемо могли да га редовно конзумирамо.
Прочитајте још: Основна правила за УСПЕХ У КАРИЈЕРИ која можете већ од данас следити
Процес стварања меса обично укључује узимање животињских ћелија и њихово узгајање у лабораторији користећи медијум богат хранљивим материјама. Ћелије се затим постављају на скелу направљену од животињских протеина или биљног материјала, што им помаже да расту и размножавају се. Када ћелије нарасту до одређене величине, беру се и прерађују у месне производе.
Које су предности лабораторијског меса?
Месо узгојено у лабораторији могло би бити еколошки прихватљивије од традиционалне производње меса, јер не би захтијевало узгој и клање животиња. Такође би би здравије јер не би било изложено антибиотицима и хормонима који се користе у традиционалној производњи меса. Месо узгојено у лабораторији могло би бити јефтиније од традиционалног меса, јер не би захтевало скупу храну и земљиште. Такође се може уштедети много природних ресурса, посебно воде која је потребна за производњу меса.
Да ли вегани подржавају лабораторијски узгојено месо?
Међу веганима постоји подељено мишљење о томе да ли подржавају или не месо узгојено у лабораторији. Неки вегани тврде да месо узгојено у лабораторији није заиста веганско, јер је направљено од животињских ћелија. Други тврде да би месо узгојено у лабораторији могло бити хуманија и еколошки прихватљивија опција од традиционалне производње меса, те да би је стога требало подржати.
Какав је укус меса узгојеног у лабораторији?
Укус меса узгојеног у лабораторији ће вероватно зависити од животињских ћелија које се користе за његово стварање. Међутим, како се месо узгојено у лабораторији не прави од животињских производа, потенцијално би могло имати другачији укус од традиционалног меса. Поред тога, како ово место није изложено антибиотицима и хормонима који се користе у традиционалној производњи меса, потенцијално би могло бити здравије од традиционалног меса.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ