Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шољица за БРКАТУ ГОСПОДУ! Откријте занимљиве чињенице о овом изуму из 19. века!

Изум из 1870-их, помогао је господи са брковима да пију своју шољицу чаја, а да не умоче своје бркове!

1650392113_soljica.jpg
Фото: Јутјуб Принтскрин/таротбеар
Oglas

Бити мушкарац у касном 19. веку захтевало је импресивне бркове, али испијање чаја са брком може бити непријатно. Топлота пића растопила би восак за бркове, остављајући углове бркова опуштено да висе са обе стране образа. 

Прочитајте још: Три брза начина за јутарње разбуђивање: Замене за туширање хладном водом

Шоља за бркове била је решење за овај неугодан проблем. До овог открића дошао је грнчар Харви Адамс 1870-их. Патентирао је тајну "полицу", постављену унутар шоље у облику лептира, са рупом кроз коју се може пити. Ове шољице продавале су се у великим количинама,  прво у Великој Британији, а затим широм Европе. Временом су погодили и САД и читав свет. 

Шоље су долазиле у много облика и величина. Веће „фармерске шоље“ су држале и литру чаја, док су фини комади порцелана били извајани попут шкољки, где на неким које су рађене по поруџбини, могло је да се нађе и име власника. Неке шољице биле су чак и од сребра. 

Да је овај изум откривен  20 или 30 година раније, била би мала потражња за шољама за бркове, јер у то време имати бркове или генерално било какве длаке на лицу није било уобичајено. Али британски колонијализам је све променио. Британска војска, са седиштем у Индији, видела је снажне бркове многих локалних мушкараца и брзо их је копирала. Од 1860. до 1916. године, Команда 1695 Краљевих прописа и наредби за војску била је јасна: „Коса на глави ће бити кратка. Брада и доња усна биће обријани, али не и горња усна...’ Бркови су брзо постали норма у војсци, прво у Британији, а временом и преко Атлантика.

„Усна без бркова је као тело без одеће“, написао је Ги де Мопасан који је послушао сопствени савет.

Али златно доба бркова завршило се током Првог светског рата. Завршило се, као што је и почело, у британској војсци: пријашња одредба је укинута, пошто су се људи борили да одржавају добру негу у рововима. Што је још важније, бркови су онемогућавали правилно ношење гас маски. 

Данас, овакве примерке шољица можете наћи само у музејима или у неким приватним колекцијама.  

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas