· · Коментари: 0

11 строгих правила које жене у САУДИЈСКОЈ АРАБИЈИ МОРАЈУ ДА ПОШТУЈУ: Увек иду са десне стране, не смеју да отварају врата

Строге казне их чекају ако прекрше ова правила

1679658254_profimedia-0307537342.jpg
Фото: Профимедиа

Десет судија из Саудијске Арабије су оптужени за велеиздају, која је кажњива смрћу, након што су потписали признање да су били "преблаги" у случајевијма која укључују државну безбедност.

Наиме, саудијске власти су у мају 2018. године ухапсиле Луџаин ал Хатлул са још десетак других активиста који су се противили забрани вожње женама у тој земљи.

Ова жена је провела 1001 дан у притвору, док њена породица тврди да је тамо била мучена, те да је сваки дан добијала претње силовањем.

Власти у Саудијској Арабији све више ограничавају коришћење друштвених мрежа и било коју слободнију варијанту живота.

Салма ал Шехад је кажњена прво са 8 година затвора, а потом је казна продужена на 34 године затвора јер је помагала особама које "ремете јавни ред" тако што је вести о њима делила на друштвеним мрежама.

Салма која има 34 године, а чији налог на Твитеру има 2700 пратилаца, ухапшена је док је била на одмору 2021. године.

За ове жене нема помиловања, јер судије који покушавају да ублаже казне бивају оптужени за велеиздају.

А шта је све забрањено женама у Саудијској Арабији?

1. Не смеју никуда без пратиоца

Жене у Саудијској Арабији немају право да иду где желе без супруга или мушког рођака. Особа која прати жену зове се Махрам, а без његове дозволе жена не може да напусти земљу, добије посао, да се уда, упише факултет, чак ни да се оперише.

У случају да жена мора да буде саслушана у полицији, Махрам је идентификује и говори уместо ње, јер жена не сме да скине хиџаб који јој покрива лице. Оно што је занимљиво јесте то што се локалне жене уопште не буне против Махрама, већ штите своје право да буду под заштитом и бригом мушкарца.

2. Право на возачку дозволу

Управо оно о чему смо причали у првом делу текста. Женама није дозвољено да возе аутомобил, а казну добијају и они који се јавно буне против тога.

3. Јавни превоз им је забрањен

Веровали или не, жене у Саудијској Арабији могу да се возе возом, али искључиво у засебном вагону на самом крају воза, док већина аутобуских компанија одбија да повезе жене. Зато оне углавном морају да иду пешке, узимају такси или их вози њихов Махрам.

4. Велика црна хаљина је обавезна

На улици цело тело мора да буде покривено, изузев шака, стопала и лица. Црна хаљина коју називају абаја прави се од непровидног материјала широког кроја, који не сме да истиче фигуру. Ипак, правила зависе од региона у којем жена живи. Негде су правила либералнија, негде веома строга и конзервативна - у неким местима жене још увек морају да носе никаб - комад који покрива цело лице, а откривене остају само очи.

Саудијски принц Мухамед бин Салман Ал Сауд истакао је да жена има право да одбаци овај строги начин одевања уколико жели. Ипак, већина њих води се тиме шта ће рећи њихово окружење. Такође, уколико се догоди силовање, жену ће прогласити кривом уколико је њена одећа "сувише откривала".

5. Факултет није забрањен, али "није потребан"

Жене у Саудијској Арабији имају право да студирају, али под гомилом ограничења. Иако звучи бесмислено, у овој земљи факултетску диплому има више жена него мушкарца, али је квалитет образовања на женским колеџима далеко од доброг.

Уколико Махрам дозволи жени, она може да студира и ван земље, али веома тешко добијају стипендије. Већина их се одлучује за педагогију и различите правце у науци, али обично након образовања не добијају посао.

Фото: Профимедиа

6. Јако мали проценат жена ради

Упркос многим реформама и померању граница, проценат запослених жена је свега 17%. Већина жена у Саудијској Арабији остаје код куће да брине о кући и деци. Ипак, Шеријат не забрањује женама да раде, све док не запостављају своје обавезе према породици.

Ако жена жели да ради, мора да добије дозволу мушкарца, а избор професије је такође ограничен - могу да раде као доктори, медицинске сестре и предавачи, и то на местима где ће избећи сусретање са мушкарцима које не познају. Жене политичари и адвокати су веома ретки изузеци, плаћене су знатно мање него мушкарци и за разлику од јачег пола, оне немају здравствено осигурање. Ни сами послодавци нису заинтересовани да запосле жене, јер би у том случају морали да издвоје велику суму новца за изградњу посебног тоалета, канцеларије, просторије за одмор, чак и засебан улаз.

7. Да ли се икада удају из љубави?

Породични односи у Саудијској Арабији једна су од најчешћих тема за расправу. Девојчице се удају веома рано, чак и пре пубертета, због чега многе прекину своје образовање. Нажалост, исувише ране трудноће и порођаји уништавају им здравље, а често и умиру на порођају. Не постоји старосни минимум за удају жене. Званично су уговорени бракови забрањени, али је уговор између будућег мужа и младиног оца неопходан.

8. Никада не отварају врата

Жене не смеју да имају посете. Смеју да комуницирају са пријатељима, али искључиво у свом делу куће. Такође, док су у свом дому не морају да прате строга правила облачења. Гости смеју да посећују само другу половину куће, у коју жена не сме да улази, а уколико нешто треба да каже мужу, може то да учини само телефоном. Баш зато већина кућа у Саудијској Арабији има два улаза, један за жене и један за мушкарце.

9. Мушкарци десно, жене лево

Раздвајање полова је један од основних принципа у животу жене из Саудијске Арабије, који осигурава избегавање контакта са непознатим мушкарцима. Друштво је раздвојено на мушкарце и жене не само код куће, већ и на јавним местима, попут плажа, превоза, чак и ресторана. Ово правило је посебно стриктно на местима где се једе. Постоје одвојени делови за чланове породице, неожењене мушкарце и неудате жене. Овом правилу се прилагођавају чак и велике западне компаније, попут Мекдоналдса и Старбакса, који не желе да губе клијенте, па су своје радње прилагодили саудијском друштву, због чега су оштро критиковани од стране либералних друштава. Ипак, постоје и места где је раздвајање полова немогуће, попут болница и банака.

10. Иста правила не важе за све

Сведочење једне жене два пута се мање вреднује него сведочење мушкарца. На пример, да би поднела тужбу, жени је потребно 6 мушких сведока који ће потврдити њене речи! Такође, суђење и казна могу да се базирају на племенским обичајима, а не на законима.

Деца немају право на држављанство Саудијске Арабије уколико је отац странац. Према Курану, када је реч о имовини, мушкарац наслеђује два пута више него жена. У руралним срединама, жене су и даље најчешће потпуно искључене са листе наследника.

11. Право на спорт

Жене из Саудијске Арабије добиле су право да представљају своју земљу на Олимпијским играма само 2012. године, а одлука је донета под јаким притиском Интернационалног олимпијског комитета. Саудијска Арабија је прва земља на свету која није дозволила женама да учествују у такмичењу. У овој земљи није лако изградити спортску каријеру ако сте жена. Оне не смеју да користе сву спортску опрему, нити имају адекватно образовање о спорту, који је, када су жене у питању, критикован и од стране владе, и од стране друштва.

Бонус видео:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ