· · Коментари: 1

8 НАЈЧУДНИЈИХ ФОБИЈА које често погађају мушкарце: Изненадиће вас чега се плаше

Плашите се змија или кловнова? Можда је твој тата крив

1654670982_usman-yousaf-8dvyPDYa35Q-unsplash.jpg
Фото: Unsplash

Већина фобија није изненађујућа. Према најновијим статистикама, страх број један међу мушкарцима је акрофобија, страх од висине. На листи ствари које паклено плаше момке су и змије, зубари, ињекције, грмљавина и сакаћење. Скоро половина момака се плаши одласка код доктора, а 37 одсто је забринуто да ће оћелавити.

Али то су велики страхови, око којих се сви можемо сложити. Шта је са рубним страховима, оним које смо мало опрезни да признамо?

Прочитајте још: Да ли сте ПРИРОДНИ ВОЂА или ЗАНЕСЕЊАК? Један поглед на слику открива ваш тип личности

„Већина људи се нечега плаши“, рекла је др Елизабет Ломбардо, клинички психолог и аутор књиге „Срећан си“ . „И они су свесни да то није 100 посто рационално. Али то је стварно за њих. И сви ми доживљавамо борбу или бекство на различите начине" - рекла је за Менс Хелт.

Одакле долазе ти чудни страхови? Како се испоставило, можда је твој тата крив.

Научници тврде да је могуће да се фобије код мушкарца наследе. Постоје генетски фактори ризика који играју умерену улогу у пореклу фобија и повезаних ирационалних страхова, закључак је једног истраживања.

Студија из 2013. године на Универзитету Емори у Атланти тестирала је ову теорију на мишевима, излажући их мирису трешњиног цвета док их је изазивала благи електрични удар.

„Наредне генерације које раније нису биле изложене том мирису и даље су биле осетљиве на њега“, каже др Брајан Г. Дијас, неуронаучник са Универзитета Емори који је коаутор студије. „А нервни системи ових генерација потомака имали су структурне промене у мозгу које су допуњавале осетљивост.

Добра вест је да се фобије могу лечити. А под излечивим, не мислимо само на избегавање гуштера, кловнова и других ствари које вас плаше.

„Када људи избегавају страх, то га погоршава“, каже Ломбардова. „Зато што наша подсвест каже: 'Осећам се боље јер сам то избегао, па је једини начин да се осећам боље да избегавам.' То повећава и појачава страх.”

„Ефекат необичне долине је теорија која тврди да када нешто има људске карактеристике, што изгледа и креће се скоро, али не баш као природна људска бића, то може изазвати реакцију као што је страх или одбојност

Кључно је, каже она, да се изложите својим страховима. „Ако сте икада били у хидромасажној кади, гурнете ногу и кажете: 'Не могу ни ово да поднесем.' Али ако држите стопало унутра, почињете да се нормализујете, а онда можете да убаците другу ногу, а затим и остатак тела“, објашњава Ломбардо.

„Исто је и са фобијама. Ако се изложите страху, тај стрес расте. Чини се као да ће се заувек повећавати док практично не експлодирате, али дођете до тачке у којој се зарања и угасит ћете фобију.

Колико чудне заправо постају мушке фобије? Ово су неке од најчешћих које је ретко који даса спреман да призна.

Паруреза (страх од мокрења у јавности)

Срамежљива бешика? Људима је тешко или немогуће да уринирају у присуству других, било у сопственој кући или у јавним установама.

Цибофобија и хлорофобија (страх од зелене хране)

Ови људи су заиста мрзели броколи као деца. Поглед на храну која је зелена, вероватно у раној младости, постао је повезан са анксиозношћу.

То би се могло сматрати сестринским страхом од лаханофобије, страха од поврћа, који је типично узрокован превише раним излагањем нездравој храни у детињству.

Еметофобија (страх од повраћања)

Ово стање погађа око 9% популације, а према Ломбардовај, развија се као резултат „трауматског искуства при повраћању, посебно током детињства. Често избегавају ситуације као што су једење у јавности, испијање алкохола, боравак насамо са децом, у случају да деца повраћају и путовања.

Такође се придржавају строге дијете, укључујући пажљиво проверу датума истека хране.

Глобофобија (страх од балона)

Страх од балона може произаћи из негативног искуства, као што је преплашеност гласним, неочекиваним звуком искакања балона или страх од препадања.

Синдром преваранта

Ломбардова каже да је ова фобија - страх од "откривања" - најчешћа анксиозност међу мушкарцима, посебно успешним мушкарцима.

Прочитајте још: Ово је 30 РЕЧЕНИЦА које су обележиле ДЕТИЊСТВО, а данас их користимо на примеру СВОЈЕ ДЕЦЕ (ФОТО)

„Они ће мислити: 'Људи ће схватити да сам ја извршни директор и да не знам шта радим'“, каже она. „Они не говоре о томе. А онда покушавају да га згњече, порекну и избегну. Дакле, уместо да кажем: 'Па, увалио сам се до гуше. Шта да радим?', кажу, 'Па ја сам се увалио до гуше и не могу то никоме да кажем."

Ануптафобија (страх да остану нежење)

Можда ћете осетити притисак од стране рођака и пријатеља да се венчате. Када видите пријатеље или браћу и сестре како се венчавају и имају децу, можда ћете се уплашити да ћете то пропустити.

Шта год да радите, избегавајте да излазите са било ким ко пати од гамофобије, страха од брака - ова веза ће се лоше завршити.

Фагофобија (страх од гутања)

Фобија се понекад може превазићи десензибилизацијом или одвраћањем пажње од корена анксиозности. На пример, гледање телевизије док једете може да промени фокус са бриге око гутања на оно што је на телевизору.

Кулофобија (страх од кловнова)

Поред чињенице да кловнови могу бити потпуно језиви, страх од њих може бити последица нечега што се зове „необичан ефекат“. „Ефекат необичне долине је теорија која тврди да када нешто има људске карактеристике, што изгледа и креће се скоро, али не баш као природна људска бића, то може изазвати реакцију као што је страх или одбојност.

БОНУС ВИДЕО:

 
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.