· · Коментари: 0

Црква данас слави СВЕТУ МУЧЕНИЦУ ТАТЈАНУ: За спас душе, изговорите јој ове речи

Православна црква слави је 12. јануара по црквеном, а 25. јануара по грегоријанском календару

1674563324_Tatiana.jpg
Фото: Wikipedia

Света Татјана је била римска хришћанка и ђакониса при Цркви, с почетка 3. века.

По смрти цара Хелиогабала цароваше у Риму цар Александар Север, чија мајка Мамеја беше хришћанка. Сам цар беше толерантан у вери, због чега држаше у свом двору кип Исусов и Аполонов, и Аврамов и Орфејев. Али доглавници његови гоњаху хришћане и без наредбе цареве. Једног дана, правник Улпијан је ухватио Тијану и покушао да је натера да принесе жртву Аполону. Према легенди, она се помолила и изненада је земљотрес уништио идола и део храма. Када изведоше Татјану на мучење, она се мољаше Богу за своје мучитеље. И гле, они видеше четири анђела око мученице.

Прочитајте још: Одрекла се огромног богатства: УМЕСТО ДА НАСЛЕДИ 50 МИЛИОНА ФУНТИ, ОНА СЕ ЗАМОНАШИЛА! (ФОТО)

Видевши то, осам њих повероваше у Христа, због чега бише и они мучени и убијени. Свету Татјану продужише мучити: шибаху је, одсецаху јој месо, стругаху је железом, и тако сву изнакарађену и искрвављену бацаху је увече у тамницу да би је сутрадан опет ударали на нове муке. Но Бог пошиљаше анђеле Своје у тамницу, те је храбраху и ране јој исцељиваху, тако да се Татјана свако јутро јављаше пред мучитељима потпуно здрава. Бацише је пред гладног лава, но лав се умиљаваше око ње и не нашкоди јој ништа. Остригоше јој косу мислећи, да јој је у коси скривена нека враџбина. На крају, изведоше је, заједно са њеним оцем, и посекоше обоје мачем. Убијена је око 225. године.

Молитва

Овчица Твоја Исусе, Татијана, зове силним гласом: "Тебе Жениче мој љубим и тражећи Те страдам, и распињем се и сахрањујем у крштењу Твоме. И страдам ради Тебе, да бих царствовала с Тобом, и умирем за Тебе, да бих живела с Тобом. Прими ме као чисту жртву, с љубављу жртвовану за Тебе." Њеним молитвама, као Милостив, спаси душе наше.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.