Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Црква и њени верници данас славе ЧАСНЕ ВЕРИГЕ: Једну ствар НИКАКО НЕ ВАЉА КУПОВАТИ, а бројни се обичаји везују за овај дан

Српска православна црква и верници данас славе Часне вериге Светог апостола Петра

1674901184_casneverige.jpg
Фото: СПЦ
Oglas

Иако овај дан није црвено слово у верском календару, реч је о празнику који велики број породица у Србији слави као крсну славу.

Празник Часне Вериге апостола Петра посвећен је сећању на окове (вериге) о које је царев намесник Ирод оковао апостола Павла.

Ирод је, према предању, Павла бацио у тамницу и наредио да стоји окован између два војника и чека суђење. Међутим, ноћ пред извођење на суд, прича каже, појавио се анђео и ти окови су сами од себе спали са светитеља.

ерује се да се баш ове вериге данас чувају у цркви Светог Петра у Риму и да имају велику исцелитељску моћ.

Ипак, и у Србији је реч о великој слави и празнику који поштују чак и оне породице којима то није крсна слава како би испоштовали и прославили име апостола Павла. Зато и не чуди велики број народних обичаја и веровања.

Обичаји

Народ каже да од Верижница (како се још зове данашњи празник) настаје блаже време, јер Бог усијаним ланцима почиње да загрејава земљу.

У неким крајевима Србије још увек се на данашњи дан јако пази да нико не ради никакве теже послове јер ће тако симболично "отежати" ланце Светог Петра.

Становништво са Косова и Метохије празнује данашњи празник како не би било куге, а сточари како би стока била напредна.

Верује се да на празник Часних верига звери у шуми не нападају људе јер су има чељусти везане ланцима. Са друге стране, стари ће вам рећи да на данашњи дан никако не ваља куповати или шити ново одело, а да ће онога који то учини ударити гром.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas