· · Коментари: 0

Да ли сте под СТРЕСОМ? Урадите кратак ТЕСТ који открива да ли треба да успорите животни ритам

Не дозволите себи да угрозите здравље

1672489202_Foto-Shutterstock-stres1.jpg
Фото: Схуттерсток

У савременом и ужурбаном свету пуном обавеза и очекивања, већина људи је под стресом, а један од највећих окидача јесте посао. Многи људи се осећају преоптерећено, имају мањак времена, вишак задатака на више фронтова, а у себи имају осећај да се од њих очекује да све ураде.

У таквим ситуацијама суочени смо са стресом који може бити токсичан по ментално и физичко здравље. Стрес је реакција тела на осећај угрожености, односно представља одговор тела на напету ситуацију и повезан је са нагоном за преживљавањем.

Живот у свакодневном стресу угрожава квалитет живота и здравствено стање, зато је важно да га држимо под контролом и научимо како да се одупремо његовом негативном утицају.

Прочитајте још: Бацио је боцу са поруком у море и замислио жељу: Пронађена је 23 године касније

Професорка психологије Гејл Кинман објаснила је: „Притисак може побољшати здравље и перформансе ако је краткотрајан, али ако је дужи и ако се осећате ван контроле или немате подршку, то може утицати на ваше ментално и физичко здравље.“

Посебну везу са стресом има страх, јер долази до убрзаног откуцаја срца, затегнутих мишића, помућеног вида и налета адреналина. Страх и стрес постоје како би помогли људима код краткорочних претњи, попут бежања од опасности. Али ако је стрес дуготрајан и ако се са њим суочавате изнова, то може узроковати висок крвнипритисак, као и проблеме са срцем, пише Новости Магазин. Када су под стресом, људи постају нерасположенији, могуће је да апетит расте, повећава се ризик од конзумирања алкохола, долази до конфликта са вољеним особама… Постоје разне технике које могу помоћи да смањите стрес, попут вежбидисања, вежбање јоге, боравак у природи итд. Прво је важно да одбијте задатке који би додатно оптеретили ваш живот, као и да одвојите мало времена за себе, удовољите себи, причајте са блиским људима о својим осећањима, научите да кажете НЕ…

Уколико нисте сигурни колико сте под стресом, урадите следећи тест од 10 питања. За свако питање изаберите један од следећих одговора: 0 – Никад. 1 – Скоро никад. 2 – Понекад. 3 – Прилично често. 4 – Веома често

Колико често сте у протеклом месецу…

1) Били сте узнемирени због нечега што се догодило неочекивано?

2) Осећали сте да нисте у стању да контролишете важне ствари у свом животу?

3) Да ли сте били нервозни и под стресом?

4) Да ли сте сигурни у своју способност да решите своје личне проблеме?

5) Осећали сте да вам ствари иду како треба?

6) Нисте били у стању да се носите са свим стварима које сте морали да урадите?

7) Да ли сте успели да контролишете иритације у свом животу?

8) Осећали сте да сте на врхунцу ствари?

9) Били сте љути због ствари које су се десиле које су биле ван ваше контроле?

10) Осећали сте да су се тешкоће гомилале тако високо да нисте могли да их превазиђете?

Одредите свој резултат, али прво обрните своје одговоре за питања 4, 5, 7 и 8. Дакле, на ова четири питања, промените 0 у 4, 1 у 3, 3 у 1 и 4 у 0. Ако сте одговорили на 2, остаје исто. Сада саберите своје резултате како бисте добили укупан износ. Резултати теста показују у којој сте категорији, односно колико стреса проживљавате:

0-13: Низак стрес.

14-26: Умерени стрес.

27-40: Високо перципирани стрес.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.