· · Коментари: 0

ДАНАС ЈЕ СВЕТИ АГАПИЈЕ: Ево шта треба да урадите, да бисте спознали ПРАВУ, ЧИСТУ ЉУБАВ

Светац који се слави на данашњи дан 28.марта, учи нас шта су искрене емоције

1679923096_dbf3f2040ceb7bdefa9d2b5616366c1d42888a53.jpg
Пхото: wикипедиа

Свети мученик Агапије и седморица с њим, су хришћански светитељи. Сва седморица, сем Агапија, су били сасвим млади људи, а још нису били хришћани, нити су се икад крстили водом, али њихово крштење је било крвљу.

Једног дана гледало је ових седам младића како муче хришћане, једне на огњу, друге на вешалима, треће пред зверовима, па видећи са каквим трпљењем хришћани подносе све муке, распалили су се ревношћу за Христа, везали су сами себи руке наопако и тако везани дошли пред Урбана говорећи: ''И ми смо Хришћани! Ласке и претње Урбанове остале су узалудне.''
Младићима се придружио и угледни грађанин тога града, Агапије, који је и дотле доста страдао за Христа, и почео је још више у њима распаљивати веру и љубав ка Господу. Сви су мачем посечени 303. године.

Помолите се у цркви Светом Агапију за праву љубав

Љубав према ма коме или ма чему, чак и према самоме себи, може код човека временом охладнети или сасвим се изгубити, па и у мржњу се превратити. Но љубав човекова према Богу, једном задобијена и утврђена, тешко хладни, сем ако неко већ не сиђе с памети. У оном првом случају човек умањује или брише своју љубав или због промена у себи или због промена у љубавним предметима. У овом другом случају човек може да умањи своју љубав, према Богу, само и једино због промена у себи, а никако због промена у Богу.

Све је то лепше и јасније изразио св. Исак Сирин говорећи: "Има љубави сличне потоку од кише, који престаје убрзо по престанку кише. Али има љубави сличне извору који избија из земље, и који никад не престаје. Прва је љубав човечанска, а друга божанска.

Да бисте спознали праву љубав, важно је да данас одете у цкрву и помолите се .

Молитва за свету љубав чита се да би нам Господ подарио љубав за све ближње и да бисмо се учврстили у вери и обновили љубав према Творцу:

Господе Исусе Христе, Боже наш, Који си нову заповест дао Својим ученицима да љубе једни друге, прими ову моју молитву и Духом Твојим Светим обнови у нама љубав према Теби и нашим ближњима и ту љубав учсврсти у срцима нашим, да том љубављу, извршујући заповести Твоје, не тражимо на овој земљи угодности себи, него да тежимо слави Твојој и напретку и спасењу наших ближњих. Молимо Ти се, Господе Боже наш, да благодаћу Твога Пресветога Духа уселиш и укорениш у нама нову заповест Твога Новога Завета: да љубимо један другога и да себи не угађамо, него да свагда мислимо и чинимо оно што је на славу Твоју и на добро наших ближњих. Молимо Ти се, Човекољубиви Господе, да у душама и срцима нашим побудиш чисту и нелицемерну љубав према Теби и браћи нашој. Јер ко мисли да може љубити Тебе, а мрзи на брата свога, лажљивац је и по мраку ходи. Стога нам Ти, Господе, Изворе и Даваоче праве љубави, даруј да искрено и истинито волимо све људе Твоје, не само браћу и пријатеље наше него и саме непријатеље наше, по свеистинитој заповести Твојој и да добро чинимо и онима који нас мрзе и прогоне и да се старамо о њиховом спасењу. Јер си Ти Бог љубави и доботе и човекољубља, и Теби славу узносимо: Оцу, вечном Извору богољубља и човекољубља, и Сину Твоме Љубљеноме, Који је из љубави према свету дошао у свет да спасе човека, и Духу Твоме, Надахнитељу свете љубави, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU