Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Данас се славе ПРЕПОДОБНИ ОЧЕВИ: Ево шта треба да урадимо према народном веровању

Верници данас обележавју дан Преподобних Очева убијених у манастиру Светог Саве Освећеног

1680341410_25efdff070c504ba97175bf224d42bf9baa19bc1.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Преподобни мученици били су Јован и други, из манастира Светог Саве Освећеног код Јерусалима. Овај  манастир, је посећивао си сам Свети Сава, према веровању, а дарован је и од неколико српских владара.

Мнастир Светог Саве Освећеног био је нападну неколико пута, пљачкан и пустошен, али увек је обнављан и до данас сачуван. У време царовања Константина и Ирине нападнут  је од Арапа и опљачкан. Монаси нису хтели да беже, саветујући се са својим игуманом Томом, рекоше: "Ми смо одбегли из света у ову пустињу ради љубави Христове, срамота је сад да бежимо из пустиње из страха од људи".

Ако будемо убијени овде, бићемо убијени због наше љубави према Христу, због кога смо и дошли овде да живимо". - И тако одлучивши, дочекају ненаоружани оружане Арапе, као јагањци вукове. Арапи неке од њих стрелама умртве, а неке затворе у пећину светог Саве, па наложе ватру на улазу, те их димом угуше.

И тако многи од њих скончају као мученици Христа ради и преселе се у царство Онога кога су љубили и ради чије су љубави изгинули. Чесно пострадаше пред Васкрс 796. године у време цара Константина и Ирине и патријарха јерусалимског Илије. Но убрзо постиже праведна казна дивље нападаче.

Враћајући се својим шаторима, они се посвађају и у узајамној борби сви изгину. То се догодило 796. године.

Према народним веровањима на данашњи дан треба завршити све кућне послове, али и сву поцепану одећу закрпити.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas