Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Једина СРПКИЊА која је СУЛТАНУ родила сина: Имала је тежак живот и трагичну судбину

Према неким изворима Чичек Хатум је имала српско порекло, а султану Мехмеду ИИ је родила сина Џему

1685541959_cicek-hatun.jpg
Фото: Принтсцреен/ YоуТубе - Qуеендом
Oglas

Царски харем отоманског доба био је скуп султанових жена, слушкиња и конкубина, којих је понекад било на стотине. Неки су били обичне играчке или су се користили за производњу наследника, док су други достигли велику моц́ и утицај.

У харему османских султана налазиле су се чак и Српкиње, а најпознатије су Оливера Лазаревић и Мара Бранковић. Осим њих, постојала је и жена која је оставила дубок траг у османском царству, а она је Чичек Хатун. Наиме, она је султану Мехмеду ИИ родила сина и постала му супруга.

Њено порекло постало је права мистерија. Једни тврде да је била Гркиња, Францускиња, Мађарица... Међутим, други верују да је била Српкиња. Гијом Каурсен, секретар витезова Св. Јована, говори да је Чичек Хатун била Српкиња.

Каурсеново излагање добија на кредибилности ако се узме у обзир да је он био у контакту са принцом Џемом, сином ког је султану Фатих Мехмеду родила Чичек Хатун. Имамо ту и њеног рођака, Исмаил бега, који је са Родоса 1486. тадашњем великом везиру Коча Давуд-паши послао тајно писмо на српском језику. Интересантно је да је очито и велики везир знао српски што указује на значај српског језика чак и на османском двору.

Долазак у харем

Чичек Хатун у харем је стигла 1457. године када је уследило османско освајање Српске деспотовине. Била је једна од ретких која је султану Мехмеду ИИ постала супруга и родила му наследника, принца Џема.

Мајка се свим силама трудила да сина отргне од европског утицаја, али безуспешно. Оженио је Елену, ћерку Николе ди Питиглиана.

Очева смрт донела је неискусном принцу Џему велике проблеме. Чим је султан Мехмед ИИ преминуо, Џем се прогласио султаном Анадолије, а онда су настали сукоби са братом Бајазитом.

Бајазит је одавно имао претензије на власт с обзиром да је рођен 1447. и да дуго после није рођен други принц па је одмалена заузео улогу наследника (валије). Џема су подржавали неколико везира у дивану као и неки бегови, али је пресудну подршку јањичара и великог везира имао Бајазит који је убрзо победио брата Џема и постао 8. турски султан.

Сукоб са братом Џема је коштао живота. Наиме, Џем је убијен од стране јаничара који су били на страни Бајазита. Упркос томе што је веома млад убијен, Џем је оставио неизбрисив траг у османском царству, а управо он је био инспирација Иви Андруићу за чувено дело "Проклета Авлија".

После смрти сина, Чичек Хатун је избегла у Каиро. Џемова смрт оставила је дубок траг на њу, а умрла је у великој пањи, 1498. у 67. години живота.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas