· · Коментари: 0

Када је настала ТОПЛА ЧОКОЛАДА? Њени почеци сежу у далеку прошлост

Топла чоколадан нас асоцира на зиму, ушушканост и слаткоћу.

1674743499_shutterstock_1591706455.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Данас се сама чоколада најчешц́е повезује са штанглицама, али људи су точили и пијуцкали чоколаду много пре него што су почели да је обликују, оанко како је ми данас знамо.

Вековима пре проналаска чврстих чоколадних блокова, чоколада се конзумирала искључиво у течном облику. Древни предак вруц́е чоколаде датира хиљадама година уназад из културе Астека, Олмека и Маја данашњег Мексика и Централне Америке. Тада је то заправо био какао, а то пиће није било ни вруц́е, ни посебно чоколадно.

Реч чоколада вероватно потиче од астечке речи "цаахуатл" или мајанске речи "коцолатл", што, грубо преведено, значи „горка вода“.  Није позната тачна година, али се сматра да су око 500 година пре нове ере, Астеци и Маје почели да праве горак и зачињен чоколадни напитак, познат као чоколада, тако што су прво направили пасту од печених и млевених зрна какаоа, кукурузног брашна, чили паприке и зачина попут ваниле. Затим би додавали воду и служили хладно. Још тада је постала веома популарна и ово пиће обожавале су масе. Ипак. чоколада се сматрала луксузом, а зрна какаа су носила посебну вредност. Астеци и Маје су их даривали у важним приликама или су их користили за куповину добара.

Почетком 1500-их, мексички цар Монтезума дао је чоколади даљу славу. Сматра се да је пио чоколаду из златних пехара, пре него што је посетио даме свог харема и тако покренуо дугогодишњу гласину да је чоколада афродизијак. Монтезума је био тај који је Ернана Кортеса – шпанског истраживача, упознао са чоколадом. Док је Кортес био у посети Мексику да освоји цело царство Астека, он и цар су очигледно оставили по страни своје разлике и подигли чашу за колонизацију уз шољицу хладне чоколаде. Кортес се вратио у Шпанију са чамцем пуним какаоа и опремом за прављење чоколадног напитка, пише wхереyат.

Једном када су Шпанци открили чоколаду, пиц́е је брзо стигло до Швајцарске. У почетку су наставили да праве хладан и горак напитак, понекад додајуц́и бибер, цимет, па чак и пиво или вино. Ипак, до 1600-их, шец́ер је заменио чили, а напитак је заслађен и загрејан. Створена је вруц́а чоколада какву данас познајемо. Вруц́а чоколада се брзо проширила широм Европе и била је посебно популарна у Лондону, где је парирала чају као омиљеном напитку.

БОНУС ВИДЕО


Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.