Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како је заправо изгледала ћерка Сулејмана Величанственог и Хурем? За њу су причали да је "мушкарац у сукњи"

Султанија Михримах је била Сулејманова миљеница

1686407222_hurem.jpg
Фото: Принтсцреен/ YоуТубе - Сулејман Валичанствени
Oglas

Њено име у преводу са персијског значи "сунце и месец". Легенде кажу да јој је име дала њена бака Ајше Хафса, која је на тај дан видела помрачење Сунца.

Хурем султанија била је омиљена жена османског султана Сулејмана Величанственог и његова венчана супруга. Била је и мајка шесторо његове деце – Султана Селима ИИ, наследника Сулејмана И, принчева Мехмета, Бајазита и Џихангира, као и ћерке Михримах султаније.

Управо је плавокоса девојчица Михримах била миљеница султана Сулејмана, а рођена је 1522. године у Истанбулу.

Њено име у преводу са персијског значи "сунце и месец". Легенде кажу да јој је име дала њена бака Ајше Хафса, која је на тај дан видела помрачење Сунца.

Њени савременици су тврдили да је оштар ум наследила од мајке, а спољашњи изглед од оца. Такође, нико од њих није тврдио да је прелепа, већ више амбициозна и доминантна, нешто попут "мушкарца у сукњи".

Према тврдњама историчара Мустафе Селаникија из 16. века, она је била убедљиво најпоштованија жена тог доба. Ипак, то је није спасило брака из интереса 1539. године, када је отац Сулејман удао за Рустем-пашу.

Доста старијег, али амбициозног човека који се муњевито пео на лествици и у наредним годинама постао и велики везир. Пар је до његове смрти 1561. године добио најмање двоје деце, о чијој судбини се до данас не зна много.

Нема доказа да је Михримах са својом мајком била умешана у убиство полубрата и по закону будућег османског султана Мустафе, иако су многи веровали да је она ипак неуморно радила на томе да на престо дође њен брат уз помоћ мужа и мајке.

Шта год да је истина, многи јој ово нису узимали за зло јер да 1553. године, султан Сулејман није наредио погубљење Мустафе, сва њена браћа би највероватније била погубљена након његовог ступања на престо.

Након смрти мајке, 1558. године она је преузела улогу Сулејмановог саветника и особе од поверења. Убрзо је почела да обавља одређене државне послове и да га мења у одсуству.

Фото: Википедиа

А када је три године након смрти мајке и њен супруг преминуо, она је понудила да се уда за новог великог везира Семиз Али-пашу - што је он одбио. То је био тренутак када је одлучила да се више неће удавати, па се вратила у краљевску палату.

Временом је њен утицај растао, док је њено мишљење Сулејман ценио више од осталих. Толико да је највероватније она била та која је подржала очеву одлуку да покрене кампању у Угарској, 1566. године, током које он и умире.

А када је на трон дошао султан и њен брат Селим ИИ, он је наставио да тражи савете и поштује одлуке своје сестре, иако је принцеза решила да се од тог тренутка пресели у Стари двор и настави живот у миру.

Умрла је 1578. године, наџивевши сву своју браћу и сестре. И опет је Михримах добила поштовање какво ни једно друго дете Сулејмана Величанственог није, она је једина сахрањена поред њега у Сулејмановој џамији.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas