· · Коментари: 0

Како се правилно гаси СЛАВСКА СВЕЋА? Према народним веровањима, смер КРЕТАЊА ДИМА МОЖЕ може бити добар или лош наговештај

У сусрет једној од највећих слава, ове ствари морате знати

1671364971_sveca.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Период слава увелико траје у Србији, а овог понедељка 19. децембра обележава се једна од највећих - Свети Никола. У нашем народу постоји изрека да је пола државе слави, а друга половина иде на славу.

Неки је славе у кругу породице, други окупе  пријатеље и чланове шире фамилије. Ипак, како год да је обележе, сви се придржавају основних религијских правила, а то је да се за славу мора имати освештано жито, колач и свећа. Обичај је да домаћин славе свећу пали пре почетка ручка и она је упаљена током целог дана, све до поноћи. Ред је да се у тим тренуцима домаћин прекрсти, узме чашу са вином, из ње захвати једну кафену кашичицу вина и њу излије уз фитиљ свеће која гори. Вино полако угаси свећу.

Прочитајте још: Да ли знате због чега се СВЕТИ НИКОЛА сматра највећим заштитником?

Након гашења и проласка славе, свећа се одлаже на неко друго свечано место у кући, где стоји до следеће године и пали се приликом заједничких кућних молитви. Ту свећу можете користити кад дође свештеник да освешта дом и водицу пред Васкрс. Пожељно је да се до наредне славе она искористи у потпуности, али у случају да преостане и не изгори до краја, онда се односи у цркву и запали пре литургије. Реч је о правилу које се ретко поштује, пре свега јер мало људи за њега знају.

Према верованима на нашим просторима, или како би неки рекли старим српским обичајима, дим угашене славске свеће може тумачити одређене прилике у кући. Ако дим иде право у вис, добар је знак, а ако кривуда, може се очекивати болест или код чланова домаћинства или код стоке. 

Славку свећу можете декорисати папирним украсима за свећњаке које можете купити у црквеним радњама. Иако тако свећа делује свечаније, обратите пажњу да пламен или топли восак не захвате папирну декорацију.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.