· · Коментари: 0
интересантно

Кина планира да изгради ЖЕЛЕЗНИЧКУ ПРУГУ до Америке? Како би изгледала најдужа железница

Кина наводно планира да изгради веома брзу железничку пругу дугу 13.000 километара која би повезивала ту далекоисточну земљу са САД, а цена пројекта је око 200 милијарди долара.

1622719395_Depositphotos_13361312_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Та железничка мрежа пролазила би преко Сибира, затим испод мора кроз Берингов мореуз, па преко Аљаске, канадских територија Јукон и Британска Колумбија, све до главног копненог дела САД.

Прочитајте још: НАЈСКУПЉА КАФА на свету: Преврнуће вам се желудац када видите од чега се прави! (ФОТО)

Када би се та веза успоставила, Кина би могла да настави са изградњом супербрзе железнице до сваког кутка Америке. Према неким проценама, такав пројекат коштао би 200 милијарди долара.

Најдужа пруга на свету

Планови за такву повезаност са САД појавили су се још 2014. године, када су локални медији извештавали како Кина планира да изгради супержелезницу од 13.000 километара. У то време кинески инжењери тврдили су да већ преговарају са руским колегама о почетку изградње те железничке мегалиније уверени да је њена изградња могућа уз постојећу технологију.

Кина је већ направила прве кораке који показују да њихов план и није толико незамислив, наводи портал "ИФЛ сајенс".

Још 2018. године Кина је одобрила изградњу прве светске супербрзе железнице која ће повезивати Шангај са архипелагом који се налази на 77 километара од обале копнене Кине.

Прочитајте још: Ако наздрављате ВОДОМ, правите ВЕЛИКУ ГРЕШКУ: Ево шта сте тиме пожелели својим гостима!

Та нова рута имаће и подводни део од 16,2 километра, а на траси ће саобраћати воз који се креће изнад пруге левитирајући помоћу магнета, а који уједно и гурају композицију напред великим брзинама (маглев воз).

Изградња тог пројекта већ је у одмаклој фази.

Међутим, неки критичари су пројекат дуге и брзе пруге отписали као економски застарео, наводећи теретне бродове и ваздушни транспорт као јефтиније опције, а уз то сматрају да је пројекат железница према САД превише компликован, пренеле су Независне новине писање Срне.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ  

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.