· · Коментари: 0

МИТ ИЛИ ИСТИНА: Да ли шишање косе убрзава њен раст?

Сигурно сте чули за то да ако се често шишамо коса брже расте. Али, да ли је ово тачно?

1664630911_profimedia-0207011906.jpg
Фото: Профимедиа

Коса расте из власишта, па је упитно то да ће брже да расте ако се често шишамо. Раст косе потиче од фоликула на нашем скалпу, а не на крајевима косе.

- Нема магичних моц́и у маказама за шишање које чине да нам коса расте брже када се подшишамо - објашњава стручњак Ерика Конан, пише Минд Бодy Греен.

Раст косе потиче од фоликула на нашем скалпу, а не на крајевима наше косе, тако да њено скраћивање не утиче на фоликуле на врху.

Прочитајте још: Фризер саветује да овакав начин шишања косе може да вас подмлади: Већина греши

То не значи да треба да одустанете од редовног шишања. Оно што скраћивање крајева чини је уклањање досадних, испуцалих врхова, што заправо може да заустави раст косе оштец́ењем длаке:

- Када имате испуцале врхове, оно што се дешава је да коса полако раздваја "стабљику", што доводи до ломљења и успоравања раста - истиче стручњак. 

Редовно шишање је једини начин да елиминишете то хабање и тако обезбедите здраве праменове.

- Дугачка коса која се ломи изгледа танко и сужено на врховима, а због тога може да изгледа и краће - објашњава Ерика.

Одсецање тих крајева додаје уједначену тежину коси, чинец́и да изгледа густо и пуно.

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.