· · Коментари: 0

МОЛИТВА СВЕТОМ ЈОВАНУ КРСТИТЕЉУ: За здравље, срећу и благостање вас и целе породице обратите се свецу СЛЕДЕЋИМ РЕЧИМА

Данас православне цркве и њени верници прослављају једног од највећих и најзначајнијих светаца - Светог Јована Крститеља

1674210381_shutterstock_2068204547-svece-sveti-Jovan-molitva.jpg
Пхото: Схуттерстоцк/спц

 

Свако од нас би требало да буде свестан велике тајне на коју нас овај светац све призива. То је тајна покајања, преображаја, преумљења, стављања читавог свог живота у "недра Спасова", да би нас даље Он водио, не дозвољавајући нам да идемо нашим лудим путевима људским.На светог Јована верници, по могућству, у руке не узимају нож, у знак сећања на страдање Јованово. Деци се на овај дан не даје ништа што је црвене бој- ни јабука, нити сок. Не једе се и не пије ништа што је црвено, јер боја симболизује невино проливену светитељеву крв.
Осим молитава Светом Јовану, да се не бисте огрешили, данас треба и да постите, јер се ове године празник прославља у петак.

Прочитајте још: Данас је СВЕТИ ЈОВАН КРСТИТЕЉ, једна од највећих крсних слава: Ове ОБИЧАЈЕ обавезно морате да испоштујете

МОЛИТВА СВЕТОМ ЈОВАНУ КРСТИТЕЉУ ГЛАСИ:

" Крститељу Христов, проповедниче покајања, не презри мене покајника, него, удружен са небеским Војницима, моли се Господу за мене недостојног, утученог, немоћног и тужног, запалог у многе невоље, измученог бурним мислима ума мог, јер сам ја пећина злих дела, те нема краја мојој греховној навици. Ум је мој прикован за земаљске ствари. Шта ћу учинити? Не знам.
И коме да прибегнем, да спасена буде душа моја? Само теби, свети Јоване, који си имењак благодати, јер знам да си после Богородице највећи између рођених од жена, јер си се удостојио да додирнеш главу Цара Христа, Јагњета Божјег које узима грех света. Моли Њага за моју грешну душу, да бар од сада, у једанаести час, понесем благи терет, и примим плату са последњима.

О, Крститељу Христов, чесни Претечо, последњи пророче, први мучениче, постника и пустињака наставниче, учитељу чистоте, и присни друже Христов, тебе молим, теби прибегавам, не одреци ми твоју помоћ, него ме подигни палог многим гресима, обнови ми душу покајањем као другим крштењем, јер си зачетник и једног и другог: крштењем спирајући прародитељски грех, а покајањем очишћујући свако рћаво дело: очисти ме оскрнављеног гресима, и уведи ме тамо где ништа нечисто не улази, у Царство Небеско. Амин!''

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.