Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

На данашњи дан пре тачно 425 година Турци су спалили мошти Светог Саве: За мир и спокој данас изговарамо ове речи

Многе приче се везују за овај велики догађај

1652096606_belgrade-5010494_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Посмртни остаци Светог Саве, једног од највећих српских светитеља, првог архиепископа Српске православне цркве, налазиле су се у манастиру Милешева. За време турске владавине, српски народ се скупљао над његовим моштима, како би пронашли утеху и мир.

Бојећи се да се са тога места не дигне побуна против Турака, Синан паша Београдски је наредио да се мошти Савине пренесу у Београд, и ту спале, на Врачару, 27. априла (10. маја) 1594. године. Према српској црквенонародној традицији, спаљивањем моштију Светитељевих паша не само да није угасио свест о Светом Сави у народу него ју је још више укоренио.

Место спаљивања тешко је са сигурношћу утврдити. Иако је Храм Светог Саве сазидан на месту за које се сматра да је место спаљивања моштију, тај се догађај вероватно није десио на данашњем Врачару, који је тада био далеко изван зидина града, већ на брду „Чупина умка“, на Ташмајдану на месту између данашње цркве Светог Марка и спортског комплекса, а које се тада звало Врачар.

Српска православна црква слави овај празник 27. априла по јулијанском, односно 10. маја по грегоријанском календару.

Предање

Према неким причама, у то време се на месту данашњег храма налазила мочвара, док се на Славији пецало јер је ту била бара. Даље предање гласи да је Синан-паша дошао Цариградским друмом да спали Савине мошти. Синан-паша је хтео да спали кости на што прометнијем и већем месту како би што више грађана могло да види ломачу и затраши их и управо је то место било центар свега, одакле се све могло видети.

Прочитајте још: КАКО СЕ ПИШЕ: Да ли је исправно "ГУШЋИ" или "ГУСТИЈИ"? Многи пишу погрешно годинама

Почетком 19. века Глигорије Возаревић - човек који је најзаслужнији за оснивање Народне библиотеке, тврдио је да је пронашао место спаљивања моштију великог Светитеља јер је на периферији нашао непознати дрвени крст. Заменио га је новим 1874, а цео крај је добио назив "Возарев крст". Данас тај део града носи назив Црвени крст.

С друге стране, Одбор за подизање храма Светог Саве одлучио је да се чувени објекат подигне на врху Врачара, где се сада налази највећа православна светиња на Балкану, верујући да су ти спаљене мошти, јер се и одатле види добар део Београда.

Молитва

"Велики украсе међу Светитељима, Богомудри оце Саво, молимо ти се, ми, слуге твоје, и припадајући вапијемо ти: не остави децу своју, оче, него свагда буди с нама, као што си обећао, да те и ми по дужности славимо, да те величамо, да прослављамо величину и силу твоју, и да ти принесемо достојну песму, кличући и говорећи: тебе величамо, Светитељу, тебе славимо, Светилниче, теби се клањамо, оче Саво, моли, молимо ти се, да се спасу они који славе Свети Спомен твој. АМИН."

Бонус видео:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas