· · Коментари: 0

Осам здравствених предности БОРАВКА У ТИШИНИ: Одвојте време само за себе

Боравак у тишини може и те како позитивно утицати на психофизичко здравље

1675334238_shutterstock_1862179648.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Општепознато је да бука не утиче добро на људе, али шта је са тишином? Данас готово да је тешко остати сам у тишини поред свих обавеза које нас чекају, али стручњаци верују да време које проведемо на тај начин може донети бројне користи.

1. Хипертензија

Хипертензија, односно повишен крвни притисак, често се назива "тихим убицом". Нека истраживања су показала да би боравак у тишини могао позитивно да утиче на његово смањење. Рецимо, у студији спроведеној 2006. откривено је да двоминутни период тишине после слушања музике може значајно смањити пулс и крвни притисак.

Али, потребно је спровести више истраживање како би се утврдили дугорочни ефекти тишине на стање кардиоваскуларног система.

2. Побољшање концентрација

Тишина значајно може помоћи да се боље фокусирамо. У студији из 2021. године 59 учесника обављало је задатке које у три различита окружења - уз тишину, буку и разговор у позадини. Они који су радили у тишини имали су најнижи ниво стреса и најмање когнитивно оптерећење.

3. Смиривање бујице мисли

Поједини стручњаци сматрају да учење да будемо у тишини и сами са собом може помоћи да се суздржимо од непотребног трошења енергије.

4. Утицај на мозак

Једно истраживање из 2013. обављено на жиотињама дошло је до резултата да два сата тишине стимулише раст нових ћелија у хипокампусу код мишева, односно делу који је задужен за памћење и емоције.

Иако то не мора да значи да су ефекти идентични на људе, резултати студија су свакако интригантни и отварају многа поља за истраживање.

5. Снижавање хормона стреса

Људи који су у експерименту из 2021. године обављали задатке уз буку имали су виши хормон стреса, кортизола.

- Акумулација непријатне буке може да доведе до менталног стреса и прекомерног ослобађања кортизола - објашњава клинички психолог др Мартин Прунти.

- Кад кортизол постане повишен, може да дође до повећања телесне тежине, осећаја преоптерећености, потешкоћа са спавањем и хроничних болести.

6. Креативност

Боравак у тишини може повећати нашу креативност јер на тај начин учимо да смиримо ум и разбистримо мисли.

7. Побољшање квалитета сна

Стрес који проузрукује бука може да поремети квалитет сна.

- Тишина и периоди смирености стимулишу раст мозга и ублажавају напетост, што може да доведе до осећаја благостања, јер се људи тада осећају опуштеније, а кад се то деси, онда се и квалитет сна побољшава - рекао је клинички психолог Прунти.

8. Подстицање свесности

Много је људи који живе у прошлости или будућности, односно оних који се константно унапред брину или приспитују прошлост. Тишина нам помаже да изоштримо чула и освестимо тренутак. Да чујемо откуцај сата, да постанемо свесни простора око нас. Живи се само овде и сада, а тишина нам помаже да то схватимо.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.