Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Ова држава улази ПОСЛЕДЊА У НОВУ ГОДИНУ: Необични обичаји за ДОЧЕК широм света - У једној земљи постоји ТРАДИЦИЈА РАЗБИЈАЊА ТАЊИРА

Необичне новогодишње традиције за дочек Нове године широм света

1671799367_shutterstock_506751328.jpg
Фото: Shutterstock
Oglas

Веома је занимљив и начин на који поједине земље обележавају почетак Нове године. Обичаји воде порекло из паганског доба наше историје, када је човек природи био потпуно подређен. Све појаве на земљи, биле су повезане са дешавањим у природи.

Данас је Нова година везана за календар и то је почело када је Гај Јулије Цезар први пут представио нови – јулијански календар, који је до данашњег дана општеприхваћен и у званичној употреби у целом свету. Иако многи народи имају своје календаре и другачије рачунање времена, јулијански је званичан.

Иако сваки народ на свој начин обележава овај празник, код свих је једно исто, а то је да кућу и улице красе, шарене лампице, украси, јелке, предмети у облику звезде, Деда Мраз, ватромет и сл. Новој години се највише радују малишани.

Прочитајте још: Како освојити срце богатог мушкарца: Водич за удају из 1964. године (ФОТО)

Први Нову Годину дочекују становници острва Карибати, док Америчка држава Самоа последња. Свака земљама има и своје обичаје које годинама негује, а ово су неки од њих:

Грчка

У Грчкој се ова прослава поклапа са празником Светог Илије, за који је карактеристичан колач у који се утисне новчић, и онај ко га пронађе биће награђен у Новој години. Грци имају још један обичај везан за Нову годину – често позивају посебног пријатеља или члана породице да уђе први у кућу, за којег се верује да ће унети срећу и спречити лоше ствари да уђу.

Немачка

У Немачкој је је незамислива новогодишња ноћ без ватромета. Они сваке године за ватромет потроше 100 милиона евра. Традиција да се у новогодишњој ноћи направи бука потиче још из средњег века, када су људи звецкајући ишли улицама како би растерали зле духове.

Аустралија

Аустријанци за Нову годину се припрема свечани ручак који укључује печење, као симбол среће и благостања, а за десерт сладолед од ментола у облику детелине са четири листа. То су главни услови за осигуравање среће у новој години за тај народ.

Велика Британија

У Британији је веома важно ко ће први учи у кућу за Нову годину – ако то буде мушкарац са поклонима, то је знак среће у предстојећој години, док улазак жене и није баш добар знак. 

Италија

На Сицилији је обичај да се за Нову годину једу лазање, јер доносе срећу.

Куба

На Куби се верује да онај ко у поноћ поједе 12 грејпова – симболично 12 месеци у години, требало би да има среће у следећој години.

Америка

У Америци поклонити пољубац у поноћ, ова традиција потиче од маскенбала који су били уобичајени током историје. Према традицији, маске су симболизовале зле духове из старе године, а пољубац је представљао прочишћавање у новој години.

Данска

Данци разбијају мноштво тањира испред кућног прага као симбол друштвеног богатства – пријатеља.

Прочитајте још: У носу је осећала бол чак 37 година, лекари су након операције остали у неверици

Норвешка

Норвежани се за Нову годину једу пудинг од пиринча, а у њега сакрију бадем. Пудинг се сервира у великој посуди, у којој се налази само један бадем. Послужује се у чиније и верује се да ће особу која у свом пудингу пронађе бадем пратити срећа и богатство.

Холандија

Холанђани у Новој години једу крофне, јер имају облик круга, за који се сматра да доноси срећу.
У Јапану се одлази у Шинто храм где се може купити читање судбине. 

Јапан

Јапанци прославу почињу ујутро чишћењем куће, чиме симолично чисте “прашину из прошлости” И припремају дом за успешну годину.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas