Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Ово је НАЈЧЕШЋА, а ово НАЈРЕЂА боја очију: Једну има мање од 10 процената светске популације

Једна боја очију је убедљиво најзаступљенија у светској популацији. Боја очију иначе зависи од количине меланина. Вроватно можете и погодити о којој боји је реч

1685443622_shutterstock_143916958.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Више од половине светске популације има смеђе (браон) очи. На боју очију утиче пигментација мишићног ткива које контролише величину зенице и пропушта светлост унутар ока. Унутар дужице (ирис) налази се низ пигмената који одређују боју ваших очију. Комбинација пигмената и начин на који су они распоређени одређују специфичну нијансу. Кључну улогу има генетика, наводи Хеалтхлине.

Овај портал пише да су, према Америчкој академији за офталмологију, у једном тренутку сви људи имали смеђе очи. Заједнички предак је потом имао генетску промену због чега је долазило до производње мање меланина. Меланин може да заштити очи од оштећења од ултраљубичастог сунчеог зрачења. То може објаснити зашто су смеђе очи чешће у топлијим климама широм Азије и Африке, пише Хеалтхлине.

Најчешћа боја очију на свету најзаступљенија је међу становништвом Африке, Европе и у појединим деловима Азије и Америке. Има је неких 70 до 80 одсто светске популације. Најређа боја је зелена- краси два процента људи, који углавном живе у западној, северној и централној Европи. Плавооких људи је неких осам до 10 одсто (северна, источна Европа).

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas