Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Пет НАВИКА због којих немате САМОПОУЗДАЊЕ: Утичу негативно на ваш живот и коче вас да остварите циљеве

Недостатак самопоузња може представљати велики проблем

1675681106_shutterstock_1575046789.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Недостатак самопоуздања може неповољно да утиче на квалитет живота, прилике за раст и развој, односно на лични, професионални и друштвени живот. Када имамо позитивну перцепцију о себи, то може помоћи у решавању животних препрека, али и у освајању успеха и жељених циљева.

Самопоуздање треба да се негује, развија, али и држи у границама корисног и реалног. Својим мислима, речима и делима значајно можемо да утичемо на самопоштовање, а ево којих пет токсичних навика га могу угрозити:

1. Градите закључке о садашњем себи, вођени прошлим поступцима, одлукама и грешкама. Уколико себе стално подсећате на промашаје у прошлости и размишљате о својим неуспесима, то вас спречава да се развијате. Задржавање грешака из прошлости је сигуран начин да се угрози самопоштовање.

2. Изградите опште мишљење о себи, вођено једном грешком - На пример, ако закасните једном на састанак, почињете себе да називате неодговорним. Не очекујте од себе савршенство, увек и у свему, већ поставите реалне циљеве. Уколико се дозволи неупсхе, запамтите да је то само један степеник, само једна лекција - он вас не дефинише.

3. Тежите (неостваривом) савршенству - Онај ко очекује савршенство, углавном се суочи са разочарањем. Ако очекујете немогуће, увек ћете бити разочарани. Важно је размишљати реално и не градите превелика очекивања о себи и другима. Не стављајте то бреме на себе, живите у складу са током живота.

4. Допуштате да негативно нађача позитивно - Уколико стално размишљате негативно, стварате негативну атмосферу у себи и око себе. Такође, морамо да променимо начин размишљања како не бисмо пренаглашавали своје слабости, већ запамтили и искористили своје предности.

5. Слушате свој негативни "унутрашњи глас" - Када сумњамо у себе, смишљамо разне негативне приче, кривимо себе, критикујемо себе и тако даље, ово су саботирајуће мисли које вас спречавају да се развијате. Запамтите да су ове мисли само ваше, и да их само ви можете променити. Не прихватајте све негативне мисли као истину, већ увек боље размислите - колико у томе што мислите заиста има реалности.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas