Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Православни верници данас славе Светог Јевтимија Великог: Један поступак данас сматра се великим грехом

Српска православна црква и њени верници данас прослављају празник Преподобног Јевтимија Великог, светитеља из 5. века

1675253036_2-februar-sveti-Jevtimije.jpg
Пхото: wикипедиа
Oglas

Преподобни Јевтимије Велики, рођен је у јерменском граду Мелитини, близу реке Еуфрата, у породици племенитих и знаменитих родитеља.

Од раног детињства време је проводио у молитви, а као младић се замонашио и почео да живи по строгим правилима монаха. Након неког времена, око Јевтимија почели су да се окупљају многи ученици, од којих су неки касније и сами постали знаменити светитељи - Кириак Отшелник, Сава Освећени, Теоктист и други.
Предање каже да је Јевтимије био велики чудотворац - изгонио је демоне, лечио тешке болести, изводио воду у пустињама, умножавао хлеб, прорицао... Своје ученике учио је да је важан живот испуњен трудом и радом, а забележено је да је говорио: "Ако ви без свога труда једете хлеб, значи ви једете туђи труд".

                                  '' Сматра се заштитником слабих и несрећних људи.''

Поред пећине у којој је живео изграђен је манастир, који је још и дуго после његове смрти био препун монаха. Прича каже, да је последња заповест коју је Јевтимије Велики издао пре него што је умро, била да капија манастира никада не буде затворена, и да ово место служи као место одмора за сваког путника намерника.

Преподобни Јевтимије Велики умро је 473. године, а његовој сахрани је присуствовао и јерусалимски патријарх Анастасије. Прича каже да је патријарх морао да чека цео дан, док је огромна маса народа целивала светитеља, и тек увече успео да доврши опело. Према предању, седмог дана након смрти, Јевтимије се приказао свом ученику Доментијану, сав светао и радостан као прави "син светлости".

Због живота који је посветио другима, и учењу о томе да човек мора да пружи помоћ чак и незнанцу када се овај нађе у невољи, Преподобни Јевтимије Велики и данас се сматра заштитником слабих и несрећних људи.

Сматра се да је велики грех на данашњи дан отерати просјака са прага, или одбити да пружите помоћ некоме ко то тражи. Ако то учините, народ каже, увредићете Преподобног Јевтимија Великог, а онда ћете живот провести без његовог благослова и ништа вам неће ићи од руке.

 

БОНУС ВИДЕО: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas