· · Коментари: 0

Препознајте токсичне особе: Три знака да неко МАНИПУЛИШЕ вашим осећањима

Сачувајте се од оних који вам не желе добро

1673182395_5821b11e5b2d900fe0103e13fe5e4c5b52196a1d.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Манипулација је вид токсичног понашања који неповољно утиче на односе, ментално здравље, чини да се особа која је "жртва" манипулатора лоше осећа, угрожава самопоуздање итд. Манипулисање туђим емоцијама није прихватљиво у вези, зато је важно препознати га и на то одговорити. Уколико је немогуће да особа промени понашања и осећате се лоше у односу, боље је из њега изаћи и сачувати свој мир.

Ево која 3 знака указују да неко емоционално манипулише вама:

1. На сваком кораку покушава да обезвреди ваша осећања - Знате ону ситуацију када некоме кажете да су вас његове речи повредиле, а уместо извињења добијете примедбу да нисте у праву, да претерујете или да сте луди. Као да ваша осећања нису битна. Када сте у веома осетљивом емотивном стању и особа која вас је за то поставила реагује мирно, без реакције коју сте очекивали, можете почети да сумњате у себе. У своја осећања. У своја уверења. Почињете да мислите да је можда ова особа у праву. Повлачите се у сопствени ум, где покушавате да поново обрадите све информације док не изгубите толико самопоуздања да не желите ни да наставите разговор. Такође, као одговор на ваше речи да сте попвређени може се појавити љутња друге особе коју нисте очекивали. Што више пута доживите тако љуту реакцију, више сумњате у своја осећања, а можда ћете чак и почети да убеђујете себе да сте можда прави кривац и почећете да се извињавате.

Прочитајте још: Суочите се са собом: Препознајте сигнале који указују да ВИ САБОТИРАТЕ ВАШУ ВЕЗУ

2. Другачије вас третирају када сте сами, а другачије пред другима - Партнери у вези обично имају ствари које су приватне, само њихове и које не деле са другима. Размислите да ли вам је позната следећа ситуација. Седите са својим партнером и својим друштвом када он ођедном користи нешто веома лично (и приватно) за вас да се нашали пред својим пријатељима. Иако се сви смеју, ваш осмех је разигран док вам у стомаку све "кува" од стида, али се ради мира правите да је све у реду. Када му поменете да вас је откривање нечег тако личног узнемирило, он одбацује целу ствар говорећи да је то била само шала и да се морате мало опустити . Каже вам да претерујете.

Проблем је што је тада његов став потпуно другачији када сте сами, па вас такви испади у јавности могу још више изненадити. Када сте сами , емоционални манипулатор је пун изговора и покушава да вам докаже како је савршен. За своје непримерене поступке, на које указујете, често налази друге кривце – посао, стрес, породицу. И све то тако убедљивим тоном да сте и даље спремни да му понудите још једну шансу.

3. "Сви" размишљају на исти начин као он - Емотивни манипулатори својој жртви желе да усаде сумњу и страх. Емотивни манипулатор вам говори да се сви (пријатељи, рођаци, колеге) слажу са њим да је оно што сте урадили (или шта радите, како мислите или које принципе имате) лоше, погрешно, непристојно или ненормално. То вам оставља утисак да сте једини у својим поступцима и самим тим да стално грешите. Ако питате ко су "сви", обично не добијете одговор.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.