· · Коментари: 0

ПСИХОЛОГИЈА БОЈА: Које боје би требало да избегавамо приликом упознавања, а које су посебно привлачне

Обраћали пажњу на то или не, боја утиче на то како гледамо на свет

1678270757_shutterstock_2028577640.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Постоји и назив за овај феномен - психологија боја. Једноставно речено, боја утиче на нас и физички и психички. Исто тако, ми често повезујемо сваку боју са емоцијама. На пример, црвена и розе су везане за љубав, док црна за тугу. Исто се може рећи и о ношењу одређених боја. 

Стручњаци истичу да је укључивање психологије боја у наше изборе одеће врло позитивна одлука. Тако психолози саветују да обратимо пажњу на осећања док испробавамо одећу различитих боја

- Када стекнете свест о сопственој пристрасности према бојама, запитајте се шта вам је "потребно" за дан када се пробудите ујутру: снага, смиреност, стрпљење или енергија. Одатле одаберите одећу према бојама које представљају та осећања -  саветује психолог Бетани Кук за Реал Симпле.

Боје могу да имају различита значења за различите људе на основу наших искустава.

Жута боја

- Сматра се да је жута боја среће и представља оптимизам, топлину и наду. Није изненађујуће, каже се да ношење жуте одеће има особине које подижу расположење - објашнајва професорка психологије Карен Ј. Пине за Гламоур.

Ипак, истраживања показују да би жуту требало да избегавамо на пословним састаницма. Студија из 2010. објављена у часопису Еволутионари Псицхологи под називом „Разликовање између ефеката перцепције и носиоца у атрибуцијама везаним за боју одеће“ објавила је да и мушкарци и жене сматрају да је жута боја са потенцијалним партнерима непривлачна.

Иако је нејасно зашто је жута неповољна, жута, према психологији боја, има негативне атрибуте, укључујући ароганцију и неповерљивост.

Бран и сива боја

Поред жуте, браон и сива су још две боје које треба избегавати на састанцима било које врсте. У психологији боја, смеђа има негативне асоцијације и сматра се досадном и изолованом. Исто важи и за сиву, којој недостаје емоција.

Дакле, шта треба да обучете за састанак?

Истраживања су стално показивала да мушкарци и жене сматрају да су састанци у црвеној или црној одећи најатрактивнији. Студија из 2008. коју је објавио Универзитет у Рочестеру примећује да црвена боја има значај у животињском царству и може објаснити популарност боје међу појединцима у групи за упознавање.

БОНСУ ВИДЕО


Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.