· · Коментари: 0

Шест навика које могу да погоршају осећај АНКСИОЗНОСТИ И СТРЕСА: Порадите на њима

Немојте погоршавати ситуацију

1679316022_shutterstock_540462781.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Често за своје негативна стања приписујемо одговорност другима, околностима, времену, али понекад узроке стреса, анксиозности и сагоревања треба да потражимо у себи. Постоје одређене навике које могу да буду окичачи за стрес и сагоревање – ево којих 6 треба да се ослободите:

1. Важно вс. хитно – Неке ствари су хитне, а неке важне. Схватајући било који задатак као хитан, брзо ћете почети да доживљавате стрес. Поставите себи приоритете, односно оно што је важно и не покушавајте да урадите све одједном.

2. Настојите да све урадите сами – Можда сте ви особа која мисли да је тражење помоћи знак слабости. Морате бити у могућности да верујете другим људима и да не одбијате помоћ ако вам се она понуди.

3. Избегавање тешких разговора – Страх од погоршања ствари само вас тера да се затворите и издржите став који вам се не свиђа. Иако се из ових разговора могу јавити емоције и нелагодност, изговарање онога што треба да се каже скоро увек резултира извесним олакшањем.

4. Акутна реакција на критику – Тачније, превише лично схватање критике. Понекад можда не критикују вас, већ неки ваш рад, али ви често све примате “к срцу” и критику можете схватити као изазов или увреду. Покушајте да из њих учите и размотрите своје поступке, а оне критике које су неосноване једноставно одбаците.

5. Поредите се са другим људима – То је због сталног поређења себе са другима. Почињете да игноришете своја лична достигнућа и покушавате да постигнете резултате као “неко”. У постизању ВАШИХ циљева вас воде ДРУГИ људи. Звучи чак и апсурдно…

6. Осећате да је сваки ваш избор погрешан – Нисте сигурни у своје одлуке и изборе. Осећај кривице наставља да вас прогања, што доводи до стреса. Фокусирајте се прво на себе и водите се својим принципима када доносите одлуке.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.