Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СИМБОЛ БРАКА И ПОРОДИЦЕ: Литар уља овог цвета кошта скоро као стан, обавезно набавите бар једну саксију

Понегде се верује да свака жена у кући треба да има торбу са осушеним цветовима јасмина, јер је суви јасмин симбол брака

1685624967_shutterstock_2261610347-mama-i-cerka-jasmin.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Још у старом Египту, Клеопатра би натопила једра својих бродова уљем јасмина, како би јој ветар заносно мирисао док, са својим љуибавником Марком Антонијем, плови Нилом.

Управо из египатске оазе Фајум јасмин ће доћи у Европу, где су га пренели Маори. У Индији је цвет јасмина симбол бога Вишне. То је састојак парфема који тврде да су врхунског квалитета.

Мода прављења чаја од његовог сувог цвећа проширила се из Кине. Уље јасмина ароматерапеути сматрају једним од највреднијих и свакако најскупљих етеричних уља.  Када су већ остарелог Никола Макијавелија питали да ли би желео да се врати у своју вољену Фиренцу, он је одговорио:

„Само бих волео да још једном прође поред мене једна од сестара Гучи, јер за њихов мирис вреди живети”. Тај мирис за који вреди живети био је јасмин. Мирисни жбун тамнозеленог лишћа и јарко белих цветова, хиљадама година плени и плени машту људи од далеког Оријента до Медитерана.

Његова домовина су Египат, далека Кина и Индија. Данас се гаји у Алжиру, Мароку, Египту, Турској, Италији и Француској где су плантаже ове племените биљке под контролом компаније Шанел.

Ту се добија најквалитетније и најскупље уље јасмина.  Цвеће се бере само два дана у години у временском интервалу од 4.15 до 7.30 часова. Верује се да је у том тренутку енергетски и мирисни потенцијал уља јасмина највећи. Оно што се тада сакупи представља целокупну годишњу жетву из које се посебном техником енфлера добија скупо апсолутно уље.

Стаклени оквири су подмазани и посути цвећем, које се мења док подлога не буде засићена мирисом. Након тога се посебним растварачем уклања маст и добија се чисто етерично уље јасмина, које кошта око 60.000 долара по литру. Та огромна цена, за коју можете купити стан у центру града или скупи спортски аутомобил, учинила је јасмин статусним симболом, синонимом за луксуз и благу декаденцију.   Мирис јасмина, који у Индији симболизује забрањену љубав на месечини, завео је многе.

Ароматерапеути користе уље јасмина против менструалних грчева и за олакшавање порођаја. Неколико капи овог драгоценог уља раствореног у 30 милилитара јојобиног или бадемовог уља један је од најцењенијих препарата за негу суве и осетљиве коже, посебно оне склоне црвенилу.

Посебно се препоручује када је потребно кожи вратити еластичност и мекоћу.  Када помешате 4 капи уља јасмина са 4 капи уља мандарине и 3 капи уља сандаловине и сипате их у купатило, то ће, према приручницима за ароматерапију, ослободити ваше инхибиције, пробудити машту и подстаћи креативност.

Јасмин има способност да уклони мрачна расположења и ослободи подсвесне жеље. Ово је уље оптимизма, животне радости и еуфорије. Ако осетите мирис јасмина из ваше мирисне лампе за испаравање, ви и ваши пријатељи ћете се осећати самопоуздано и расположени за дружење.

Стручњаци за ароматерапију кажу да јасмин претвара сиви дан у карневал. Иако ове тврдње многима делују помало сумануто, сви знамо да мирис, баш као и музика, може да нас орасположи и учини да се осећамо задовољно и самопоуздано.

Једна кап јасмина, коју ставите на потиљак, испод косе, учиниће вас краљицом забаве. Осећаћете се посебно и јединствено, јер ово уље мирише другачије на свакој кожи. Управо је та чињеница подстакла Коко Шанел да изабере јасмин као базну ноту свог чувеног парфема, који је постао културни феномен. Тврдила је да жена треба да мирише на њу, а не на цвеће.Бели јасмин симболизује лојалност, жуту љупкост и елеганција Јасмин је генерално цвет који симболизује породицу.  Понегде се верује да свака жена у кући треба да има торбу са осушеним цветовима јасмина, јер је суви јасмин симбол брака. Имајте ово на уму када поклањате цвеће.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas