Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Сматра се да су људи који имају ових „ВЕЛИКИХ ПЕТ“ ОСОБИНА СРЕЋНИЈИ током живота: Да ли их проналазите?

Људи који су емоционално стабилни, савесни и пријатни могу да осећају више задовољства својим животом

1680166268_shutterstock_2129566763.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Истраживање објављено у Јоурнал оф Персоналити анд Социал Псицхологи, процењује како су људи који поседују следећих пет особина срећнији у животу - емоционална стабилност, екстровертност, савесност, отвореност и пријатност.

Претходно истраживање открило је да су људи са одређеним особинама личности, попут екстровертности, генерално срец́нији од других, међутим, до сада је било нејасно да ли ц́е то остати случај како људи старе.

Према налазима, упркос променама у животном окружењу и искуствима, пет наведених особина  личности великих 5 и даље су снажно повезане са задовољством током читавог животног века.

Наше особине личности у великој мери утичу на осећај среће. Истраживачки тим је открио да је веза између особина личности и задовољства животом стабилна током читавог животног века, што значи да, без обзира на године, особине личности и даље снажно утичу на њихово укупно задовољство.

Емоционална стабилност -  која помаже људима да виде свој свет у мање негативном светлу, била је највец́и предиктор срец́е, објашњава др Ван Шепингени један од коаутора студије за Хеалтхлине.

- Налази су показали да је емоционална стабилност, особина која се односи на суочавање са стресом, регулисање емоција и флексибилност у суочавању са изазовима и променама, најмоц́нији предиктор укупног задовољства животом и каријером.

Тим је такође открио да различите особине имају вец́и утицај на различите аспекте живота - савесност је, на пример, ближе повезана са задовољством на послу, док су екстровертност и пријатност имали вец́и утицај на друштвено задовољство. Људи који су имали више резултата у било којој од великих 5 особина личности како су старили, генерално гледано, доживљавали су више задовољства касније у животу.

Ово је посебно било изражено код отворености - они који су постали отворенији како су старили пријавили су највец́е повец́ање задовољства животом.

Окружење и искуства људи могу дубоко утицати на људско понашање, црте личности и емоције, а самим тим и на њихово задовољство животом. Истраживачи су дали пример да би придруживање друштвеном клубу, на пример, могло да подстакне екстраверзију појединца, чинец́и га друштвено задовољнијим. Са друге стране, боравак у проблематичној романтичној вези може довести до негативних промена личности - као што је пад емоционалне стабилности - смањујуц́и задовољство животом, пише Хеалтхлине.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas