· · Коментари: 0

Шта не треба да прећутимо другој особи? Шест реченица које је биље да кажемо

Потискивање емоција може само негативно да утиче на вашу психу, здравље и енергију

1674739409_shutterstock_160629524.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Понекад је тешко рећи истину људима у лице, или изразити отворено како се осећамо, али то је неопходно. Када јасно говоримо о ономе што нам је на уму и на срцу, успостављамо боље односе са другима, али и сами са собом.

Шест реченица које не треба да се плашите да кажете другима:

"Повредио си ме."

Не плашите се да кажете некоме да вас је повредио. Ако вам је та особа заиста важна, потребно је да разјасните везу, а не да гомилате огорченост, која може ескалирати и погоршати однос. Такође, важно је да другој особи ставите до знања шта вређа ваша осећања.

"Погрешила сам." 

Немојте се плашити да признате да сте погрешили, да сте криви и увек преузмите одговорност за своје поступке. Истина је да признање грешке многим људима јесте тешко, али доноси олакшање на дуже стазе.

"Не знам."

Људи су спремни да кажу било шта, али не и "не знам". Али истина је да сви настављамо да учимо, нико не зна одговоре на сва питања, чак и ако се нека од њих другима чине очигледним. Немојте се плашити да кажете да не знате, јер то може бити увод да научите.

"Не."

Важно је да кажете "не" када то заиста и мислите. Када кажемо "не", успећемо да избегнемо непотребан стрес и непотребне обавезе. Тешко је рећи "не", посебно људима који су вам блиски, али за здраве односе и добро ментално здравље, важно је успоставити јасне границе.

"Желим да будем сама."

Неопходно је тражити време за себе, да се опустите, посветите себи и размишљате о свом животу. Свима нам је понекад потребно време да се напунимо батерије и размислимо о својим животима. Немојте се плашити да тражите лично време и простор, чак и од оних који су вам најближи.

"Волим те."

Немате гаранцију да ће та особа одговорити на исти начин, али ако то осећате, ако вам је то у срцу, будите довољно храбри да то кажете. Нико не зна шта ће бити сутра, а ове две речи могу све да промене.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ


 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.