· · Коментари: 0

Шта одређује СУДБИНУ човека? Десет цитата чувеног психолога који могу дати одговор

Чувени психолог открива шта је то што по њему одређује судбину скоро сваког човека

1679492777_sudbina.jpg
Фото: Профимедиа

Ерик Берн био је чувени канадски психијатар, аутор чувеног концепта траксационе анализе, односно програмирања личности, као и теорије игара. Његова психолошка књига "Коју игру играш?" постала је бестселер, а трансакциона анализа се изучава широм света. Берн је сигуран да је живот сваког човека програмиран до пете године, а онда сви живимо по овом сценарију.

Прочитајте неке од цитата чувеног психијатра:

1. "Сценарио је животни план који се постепено одвија, који се формира у раном детињству, углавном под утицајем родитеља. Овај психолошки импулс великом снагом гура човека напред ка својој судбини, и то врло често без обзира на његов отпор или слободан избор."

2. "У прве две године понашање и мисли детета програмира углавном мајка. Овај програм чини почетни оквир његовог сценарија, "примарни протокол" о томе ко треба да буде, односно да ли треба да буде "чекић" или "наковањ"."

3. "Када дете напуни шест година, његов животни план је готов. То су добро знали свештеници и учитељи средњег века, говорећи: „Оставите ми дете до шест година, па га узмите назад“. Добар васпитач може чак и да предвиди какав живот чека дете, да ли ће бити срећно или несрећно, да ли ће бити победник или губитник."

4. "План за будућност се саставља углавном према упутствима породице. Неке од најважнијих тачака могу се открити прилично брзо, већ у првом разговору, када терапеут пита: "Шта су вам родитељи говорили о животу када сте били мали?"

5. "Из сваке индикације, у било ком индиректном облику да се формулише, дете покушава да извуче њену императивну срж. Тако он програмира свој животни план. Ми то називамо програмирањем јер ефекат инструкције постаје трајан. Жеље родитеља дете доживљава као заповест, као таква може остати до краја живота, ако се у њој не догоди неки драматичан преокрет или догађај. Само велика искуства, као што су рат, или љубав коју родитељи не одобравају, могу га одмах ослободити. Запажања показују да животна искуства или психотерапија такође могу произвести ослобођење, али много спорије."

6. "Најчешће одлуке деце, а не свесно планирање у одраслом добу, одређују судбину човека. Шта год људи мислили или говорили о свом животу, често се чини да их нека моћна привлачност тера да негде теже, врло често нимало у складу са оним што пише у њиховим аутобиографијама или радним књигама. Они који желе да зараде губе новац, док се други неконтролисано богате. Они који тврде да траже љубав изазивају само мржњу чак и код оних који их воле."

7. "У животу човека сценаријски исход је предвиђен, прописан од родитеља, али ће бити неважећи док га дете не прихвати. Наравно, прихватање није праћено фанфарама и свечаном поворком, али, ипак, једног дана дете може то изјавити са свом могућом искреношћу: "Кад порастем, бићу иста као мама" или "Кад порастем, бићу као тата".

8. "Програмирање се углавном одвија на негативан начин. Родитељи пуне главу својој деци ограничењима. Али понекад дају дозволу. Забране отежавају прилагођавање околностима (неадекватне су), док дозволе дају слободу избора. Дозволе не доводе дете у невоље осим ако нису праћене принудом. Права дозвола је једноставно "можете", попут дозволе за риболов. Нико не тера дечака да пеца. Ако хоће – пеца, ако неће – не пеца већ се бави са оним што хоће и када околности дозвољавају."

9. "Дозвола нема никакве везе са образовањем о пермисивности. Најважније дозволе су дозволе да се воли, да се мења, да се успешно носи са својим задацима. Особа која има такву дозволу је одмах видљива, као и она која је везана свим врстама забрана."

10. "Поново треба нагласити: бити леп (као и бити успешан) није ствар анатомије, већ дозволе родитеља. Анатомија, наравно, утиче на лепоту лица, али само као одговор на осмех оца или мајке може лице ћерке да процвета правом лепотом. Ако родитељи виде сина као глупо, слабо и неспретно дете, а ћерку као ружну и глупу девојчицу, онда ће то и бити."

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.