Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Студије и проналасци

ТЕСЛИНЕ РЕЧИ КОЈЕ ПЛАШЕ: Ево како ће изгледати свет у 2100.години, судећи по нашем ГЕНИЈУ

Највећи српски научник, Никола Тесла, који је својим проналасцима задужио цео свет, имао је занимљиво виђење о томе како се Земља изгледати у будућности

1685694783_TESLA-NASLOVNA.jpg
Пхото: Схуттерстоцк/Профимедиа
Oglas

Рођен је у породици Милутина Тесле, свештеника Српске цркве (тада Карловачка митрополија) и Георгине, Ђуке, рођене Мандић, такође у српској свештеничкој породици.

Тесла је започео школовање у родном Смиљану, наставио у Госпићу, Раковцу код Карловца, студирао је у Грацу и Прагу, али студије никада није привео крају. Пре САД, радио је у Марибору, Пешти, Стразбуру и Паризу.

Европу је напустио 1884. године у нади да ће му у Њујорку, тада чувени проналажач и индустријалац Томас Алва Едисон, за чију фирму је радио још у Паризу, помоћи да реализује своје техничке иновације.

Године 1885. у Њујорку је основао компанију "Тесла" када је и започео израду првих модела предвиђених за коришћење наизменичне струје - иновације која је преобразила свет. Едисон је иначе био велики противник Теслиног изума, због чињенице да уложио велики капитал у једносмерну струју.

Пронашао је обртно магнетно поље, трофазни систем преноса електричне енергије, индукциони мотор, генератор и трансформатор, феномен електромагнетне резонанце и патентирао више изума на којима се заснива савремена електроника, а без којих би била незамислива техничка цивилизација, поготово пренос електричне енергије.

Тесла је пионир радио-технике, бежичне телеграфије и радара. Његов полифазни систем наизмјеничних струја показао је вриједност на првој хидроцентрали на Нијагариним водопадима.

Патентирао је око 700 проналазака у области наизмјеничне струје, телекомуникација, акустике и машинства, од којих су многи нашли широку примјену.

У Европу из САД-а Тесла је одлазио само у два наврата, 1889. и 1892. године и оба пута боравио у родној Лици.

Априла 1892. стигао је у Госпић, где је тада живела његова тешко оболела мајка, која је у његовом присуству и умрла, 16. априла. Месец и по дана потом, на позив делегације општине града Београда и Инжењерског удружења, допутовао је у кратку посету Београду, била је то једина његова посета Краљевини Србији.

Поводом стогодишњице његовог рођења, 1956. јединица за мерење високог напона добила је Теслино име, којим је названа и јединица јачине магнетног поља.

Архивска грађа из Теслине заоставштине је 2003. уписана у регистар УНЕСКО-а "Памћење света".

Изглед Земље за сто година

– Године 2100. развој живота бит ће под потпуном контролом науке. У прошлости законом борбе за опстанак, углавном су нестајале мање подобне особине. Човеково ново осећање сажаљења супротставља се неумољивом деловању природе. Резултат ће бити наставак очувања живота, али и развој недовољно прилагођених припадника људске врсте. Једина метода која би одговарала нашем осећају цивилизованог понашања је стерилизација и потискивање сексуалног нагона код неприлагођених јединки.

– Неколико европских земаља и чланица Сједињених држава одлучиће да стерилишу криминалце и ментално поремећене особе. То није довољно. Научници стално врше притисак да се оснивање брачне заједнице учини што тежим. Сваком ко није поуздан родитељ неће бити допуштено да има потомство. За сто година од данас, нормалној особи ће бити једнако неприхватљиво да општи са неприлагођеним припадницима друштва као и с криминалцима.

– Хигијена и физичка култура биће признати делови образовног система и државног апарата. Министар за хигијену и физичку културу, 2035. године, у влади тадашњег председника САД, биће значајнији од министра обране – рекао је он и додао:

– Загађеност наших обала, као што је сад око Њујорка, за нашу ће децу и унуке бити незамисливо као што је нама незамислив живот без водовода и канализације. Снабдевање водом ће се строго надзирати, а само ће луди људи користити воду која није стерилизована. Више људи умире или обољева од загађене воде него од кафе, чаја, дувана и других стимуланаса. Лично сам се одрекао свих стимуланаса. Такође, практично не једем месо.

Уверен сам да за сто година а кафа, чај и дуван неће бити толико примамљиви. Алкохол ће се и даље користити јер он није стимуланс него проверени еликсир живота. Стимуланти неће нестати под притиском, једноставно неће бити у моди да се организам трује штетним састојцима. Природна храна, као што су млеко, мед, житарице бит ће основа епикурејских вечера и у врхунским ресторанима 21. стољећа. Биће довољно житарица и производа од жита да се нахрани цели свет, укључујући милионе гладних у Кини и Индији.

Наша планета је пребогата, а тамо где нешто буде недостајало, лек добијен из ваздуха обновиће ткиво Земље. Ја сам 1900. развио процес за ову намену. Касније, након четрнаест година, због ратних потреба, усавршили су га немачки хемичари – рекао је Тесла тада.

БОНУС ВИДЕО: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas