· · Коментари: 0

ТЕСТ ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ: Уколико успете да одговорите тачно на сва три питања, спадате у групу генијалаца

Проверите своје способности

1678897234_test-inteligencije.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Психолог Шејн Фредерик креирао је 2005. године тест „Цогнитице Рефлецтион Тест“ (ЦРТ) процене интелигенције и то уз помоћ само три питања.

Пре него што одговорите добро размислите! Управо на овим питањима већина тестираних брзоплето да погрешне одговоре.

Прво питање

Тениски рекет и лоптица за тенис заједно коштају $1.10. Тениски рекет кошта $1 више од лоптице. Колико кошта лоптица?

Друго питање 

5 машина производи 5 делова у року од 5 минута. Колико ће минута бити потребно да 100 машине производе 100 делова?

Треће питање 

На језеру расту локвањи. Сваки дан, њихова се ширина удвостручи. Ако за 48 дана прекрију цело језеро, колико је локвањима потребно да прекрију пола језера?

Сетит се да већини особа напамет прво падну – погрешни одговори.

Погрешни одговори

Идеја теста је да погрешни одговори први падну на памет, а то су: 100 центи, 100 минута и 24 дана. Те одговоре најчешће дају људи с интуитивним начином размишљања, док они с рационалнијим начином размишљања дају у просеку боље одговоре.

Тачни одговори

Тениски рекет и лоптица: Одговор је 5 центи. Ако би лоптица коштала 10 центи, рекет би коштао 1 долар и 10 центи, а то је онолико колико су обе ствари коштале заједно.

Машине и делови: Одговор је 5 минута. Број машина не утиче на време потребно за израду једног дела.

Локвањи: Одговор је 47 дана, а не 24. Ако се количина локвања удвостручује сваки дан, и уколико је 48 дана потребно за покривање језера у потпуности, логично је да ће локвањи прекрити пола језера један дан пре.

Осим тестирања тих људи и њихових когнитивних способности, научници су испитаницима понудили две различите опције исплате.

Понуђена има је једнократна исплата износа од 3400 долара или пак виша свота од 3800, али расцепкана у месечне рате.

У већини случајева особе које нису добро решиле овај тест одабирале су једнократну исплату, иако она подразумева мањи износ док су са друге стране, људи с високим резултатима тестирања показали снажну снагу воље која им је помогла да добију бољу накнаду.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.